placeholder

Opvang van Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne duurt voort. Daarom is het belangrijk dat wij ook voor deze vluchtelingen blijven klaarstaan. Lees hier wat jij kunt doen, hoe Oekraïense ontheemden worden opgevangen en welke andere regelgeving voor hen geldt.
placeholder

Tijdelijke bescherming

Door de Russische invasie in Oekraïne zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Om hen goed te kunnen helpen, is er de speciale Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Daardoor is opvang in alle EU-landen mogelijk, ook in Nederland. Inmiddels verblijven hier zo'n 120.000 Oekraïners, in gemeentelijke opvanglocaties, gastgezinnen en andere woonruimtes. Oekraïners mogen dankzij de RTB in alle EU-landen verblijven, werken, onderwijs en medische zorg krijgen. Ook mogen ze vrij reizen. Deze situatie is tijdelijk en stopt in principe als de oorlog voorbij is. De einddatum van de RTB staat nu op maart 2026. Het is nog niet bekend wat er op de langere termijn zal worden geregeld voor Oekraïners.

placeholder

Aankomst en opvang in Nederland

Als je als Oekraïner in Nederland aankomt, kun je je melden bij een gemeente. Je wordt dan geholpen aan een opvangplek. Helaas zijn de meeste opvanglocaties vol, dus dit is geen gemakkelijk proces. Anders dan asielzoekers worden Oekraïners niet opgevangen op azc's. Er zijn allerlei tijdelijke voorzieningen ingericht, zoals sporthallen, oude kantoorgebouwen en cruiseschepen. De gemeente is verantwoordelijk voor de opvang en draagt zorg voor de ontheemden. Het is belangrijk dat Oekraïners zich inschrijven in de BRP. Dit is nodig om recht te hebben op tijdelijke bescherming.

placeholder

Wat wij doen voor Oekraïense vluchtelingen

VluchtelingenWerk is er ook voor Oekraïense vluchtelingen. We bieden hulp en luisteren naar hun behoeften. Onze medewerkers en vrijwilligers verzorgen online spreekuren. We beantwoorden vragen over bijvoorbeeld verblijf, zorg en arbeid. We bieden onder meer ondersteuning op juridisch gebied en letten op het mentale welzijn. We bundelen signalen die we krijgen van Oekraïners en behartigen hun belangen in de politiek. We werken nauw samen met gemeenten, IND en andere partners. En we vergroten de zelfredzaamheid van de vluchteling door informatie in de eigen taal beschikbaar te maken via RefugeeHelp.nl en sociale media.

Help Oekraïense vluchtelingen

Om ons werk goed te kunnen doen, zijn vrijwilligers onmisbaar. Je kunt Oekraïners ondersteunen door te helpen bij spreekuren, als tolk te fungeren of bijvoorbeeld je in te zetten voor kinderen. Wil jij ook je steentje bijdragen? Meld je dan aan als vrijwilliger in jouw regio.