Ik bied huisvesting aan Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen kunnen in Nederland terecht in gemeentelijke opvanglocaties. Ook mogen ze verblijven bij particulieren, bijvoorbeeld bij vrienden of familie of een Nederlands gastgezin. Waarschijnlijk heb je als (potentieel) gastgezin vragen over deze opvang. Hieronder vind je de belangrijkste informatie voor mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen of overwegen dit te doen.
placeholder

De opvang vanuit de overheid

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvanglocaties van Oekraïense vluchtelingen. Er zijn vele grote en kleine locaties in heel Nederland. Hier wordt gezorgd voor onderdak, voedsel, dagbesteding en zorg. Per gemeente zien de locaties er anders uit en niet iedere Nederlandse gemeente vangt Oekraïense vluchtelingen op. Meer informatie over opvang in jouw woonplaats is te vinden op de website van de gemeente.

Wil je in contact komen met vluchtelingen of eventueel als vrijwilliger aan de slag? Neem dan contact op jouw lokale teamleider van VluchtelingenWerk.

Opvang bij gastgezin

Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor Oekraïense vluchtelingen: dat is hartverwarmend. Vluchtelingen met een Oekraïens paspoort of geldige verblijfsvergunning die in Nederland verblijven staat het vrij te logeren bij familie, kennissen of andere particulieren. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken en het is van belang dat gastgezinnen zich realiseren waar ze aan beginnen. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog zal duren en hoe lang mensen opvang nodig hebben.

Wil je beschikbaar zijn als gastgezin? Lees dan de tips en adviezen op de website RefugeeHome. Dit project zorgde tot eind 2023 voor matches tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Nu gebeurt dat via lokale initiatieven. Informeer hierover bij je eigen gemeente.

De opvang voor Oekraïners uitgelegd