Samenspel - een muzikaal project voor vluchtelingenkinderen

Een onzekere toekomst, getraumatiseerde ouders, geen privacy: gewoon kind zijn is niet altijd makkelijk als je in een asielzoekerscentrum woont. Project Samenspel van VluchtelingenWerk biedt vluchtelingenkinderen daarom de kans om door muziek even te ontsnappen aan hun zorgen.
placeholder

Hoe helpt Samenspel vluchtelingenkinderen?

Kinderen gewoon even kind laten zijn. Dat is het doel van project Samenspel. Door met muziek en creativiteit aan de slag te gaan, vergeten vluchtelingenkinderen heel eventjes hun zorgen. Daarbij brengen we ze in contact met kinderen uit het reguliere onderwijs, wat bijdraagt aan een positieve integratie. 

Ook vluchtelingenkinderen de dag van hun leven bezorgen? Word vrijwilliger voor project Samenspel en maak écht impact!

Ja, ik help graag mee!

Vriendschap sluiten en muziek maken

Project Samenspel zorgt voor creatieve ontmoetingen tussen vluchtelingenkinderen en basisschoolkinderen. Daarnaast organiseren we jaarlijks meedoe-concerten - heerlijk samen zingen, dansen en muziek maken met de hele klas!

De Samenspel Ontmoetingslessen

Tijdens creatieve workshops komen vluchtelingenkinderen uit AZC’s in contact met basisschoolkinderen uit de omgeving. Samen met ons team van vrijwilligers en klassendocenten worden creatieve en muzikale activiteiten ingezet om samen plezier te maken. 

Dankzij deze ontmoetingslessen: 

  • leren vluchtelingenkinderen en basisschoolkinderen elkaar op een speelse manier beter kennen
  • krijgen kinderen meer begrip voor de situatie van de ander
  • ontstaan vriendschappen en verdwijnt afstand

Door samen bezig te zijn ervaren kinderen dat iedereen dromen heeft, waar je ook vandaan komt of geboren bent. 

Lees meer over onze ontmoetingslessen in de lesbeschrijving-flyer

De Samenspel Meedoe-concerten

In samenwerking met Philharmonie Zuid Nederland en het PHION (Orkest van Gelderland en Overijssel), organiseren we bij VluchtelingenWerk jaarlijks Meedoe-concerten. Vluchtelingenkinderen ervaren tijdens dit project waar hun muzikaal talent ligt: een ware ontdekkingstocht! Aan de hand van online lesmateriaal bereiden we de kinderen voor door samen te zingen en te dansen, en zo een prachtig concert neer te zetten. Vanaf de eerste voorbereidingsles tot aan de voorstelling in het theater samen met de hele klas - de Samenspel Meedoe-concerten zijn bijzondere ervaringen die deze kinderen nooit meer gaan vergeten.

Vind je het leuk om met jouw orkest bij te dragen aan de Samenspel Meedoe-concerten? We zijn altijd op zoek naar mooie nieuwe samenwerkingen!

Meld jouw orkest aan via de mail
Image 1
Image 2
Image 3

Kinderen oefenen in de klas en in het asielzoekerscentrum. Uiteindelijk doen ze mee aan een écht concert met een (symfonie)orkest

Deze dag is een welkome afleiding voor mijn kinderen. Zij hebben het zwaar. Vooral omdat mijn vrouw met twee van onze andere kinderen achtergebleven is in Aleppo. Wij missen ze erg, maar nu kunnen we straks wel iets leuks vertellen.

Ahmed uit Syrië, geniet van het optreden van zijn dochters Jayla (9) en Hazar (8)

placeholder

Slotconcert Samenspel afgelopen juni groot succes

Maandenlang leefden kinderen van azc-scholen toe naar dit moment. De liedjes die ze oefenden in de klas konden ze nu eindelijk ten gehore brengen tijdens hét slotconcert van project Samenspel. Zo’n 450 vluchtelingkinderen lieten zo voor even hun zorgen achter.

Lees meer over deze prachtige dag
placeholder

Aankomende Meedoe-concerten voor vluchtelingenkinderen

Ook in 2024 gaan we weer samen met honderden vluchtelingenkinderen swingen, dansen en zingen tijdens de Broer-concerten. 

  • 7 juni: Tiel
  • 11 juni: Nijmegen
Alles over het Broer-concert

Doe je ook mee?

Wil jij je ook inzetten voor vluchtelingenkinderen?

Vluchtelingenkinderen helpen

VluchtelingenWerk is ervaren in het organiseren van creatieve activiteiten voor vluchtelingenkinderen. Inmiddels hebben onze meedoe-concerten en ontmoetingslessen al heel veel vluchtelingenkinderen in de basisischoolleeftijd bereikt. We voeren onze activiteiten uit met steun van diverse fondsen. Zo is het meedoe-concert BROER samen met het Oost Gelders Jeugd Orkest uitgevoerd met een bijdrage van het Bernhard Cultuurfonds. Tijdens onze initiatieven zien we het zelfvertrouwen van de kinderen groeien, maken ze kennis met elkaar en klassieke muziek, en stralen ze van oor tot oor. Deze vluchtelingenkinderen kunnen zo echt ‘even de wereld om hen heen vergeten’.

Contact en samenwerking

Vragen over dit project? Neem contact op! samenspel@vluchtelingenwerk.nl

Vrijwilliger worden? Bekijk de flyer met de mogelijkheden.of meld je direct aan via deze link.

Project Samenspel wordt gefinancierd door VluchtelingenWerk Nederland. In dit project werken we samen met o.a. het COA, Stichting de Vrolijkheid, betrokken muziekdocenten, diverse scholen voor zowel AZC/NT2 en regulier onderwijs, het Orkest van Gelderland & Overijssel en Philharmonie Zuid Nederland, verschillende gemeenten en natuurlijk de verschillende locaties van vluchtelingenwerk.