“Dit werk doe je vanuit je hart”

Mieke is vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Dwingeloo. Ze begeleidt vluchtelingen al vijf jaar met heel veel plezier. 

“Ik begeleid nu vijf jaar vluchtelingen uit Eritrea en Syrië en help ze met het regelen van de eerste noodzakelijke voorzieningen voor een bestaan in Nederland. Helpen om een goede school te vinden en als ze beter Nederlands kunnen de eerste stappen richting werk. En als er kinderen zijn, leg je contacten met kinderopvang, basisschool en voortgezet onderwijs. Ook ben ik veel bezig geweest met zaken rond gezinshereniging."

Je bent hard nodig:

“Het is vrijwilligerswerk, wat best veel van mij vraagt qua kennis en omgaan met mensen, die veel ellende hebben meegemaakt, soms getraumatiseerd zijn. De statushouders zijn hun land ontvlucht en zijn vaak al jaren op doorreis, voelen zich ontheemd en hebben familie of gezinsleden moeten achterlaten. Als maatschappelijk begeleider hebben ze jou in het begin heel hard nodig om hun weg te vinden in onze maatschappij. Een wereld vol ingewikkelde regels, vooral als je geen Nederlands spreekt.”

Dit geeft Mieke voldoening:

“Wat mij het meest voldoening geeft is als ik zie hoe gemotiveerd de vluchtelingen bezig zijn om Nederlands te leren en hun best doen om hier hun nieuwe bestaan op te bouwen. En ik geniet enorm van hun gulheid en gastvrijheid. Onlangs heb ik 4 Syrische vrouwen uit Dwingeloo op een mooie zomeravond uitgenodigd voor een barbecue om iets van onze gastvrijheid te tonen."

Lijkt het je leuk om net als Mieke vluchtelingen te helpen?

Bekijk dan ons aanbod van vrijwilligersfuncties

woensdag 25 augustus 2021