Vluchtelingen onderwijzen koks in Emmer wereldkeuken.

EMMEN – Wat je van ver haalt is lekker. Dat bewezen tien statushouders uit Irak, Syrië, Afghanistan en Eritrea zaterdag tijdens een kookworkshop bij Restaurant Stones in Emmen. Zo deelden zij het geheim van de chef met hun drie Nederlandse collega’s van Restaurant Stones, Drenthe College en het Brinkenhoes.

Foto:  Thijs Smegen - vluchtelingen in Emmer wereldkeuken

 

Gerben Slot, Geert Jan Siebring en Hessel de Ruig zijn onder de indruk van de kookkunst van de vluchtelingen. “Ik zie er gerechten bij waarmee ik in het Restaurant Stones best iets zou kunnen”, aldus Slot. “Hier ga ik in de vakantie over nadenken.” Docent koken Siebring prijst de methodische aanpak van de deelnemers aan de kookworkshop. “Ze werken heel geconcentreerd en weten van doorpakken. Dergelijke eigenschappen zijn in een professionele keuken erg belangrijk.” De Ruig van het Brinkenhoes is al vertrouwd met de keuken van het Midden-Oosten. Hij diende als kok bij Unifil in Libanon en stelde in zijn beste Arabisch de deelnemers op hun gemak.

Deze gezamenlijke inspanningen leidden aan het eind van de middag tot een reeks gerechten. De organisatie van de kookworkshop bestond verder uit Stichting Sociaal Ondernemen Noord-Nederland (SONN), Vluchtelingenwerk Noord-Nederland en welzijngroep Sedna. Daarnaast konden de statushouders per persoon drie gasten meenemen. Dit gemêleerde gezelschap kon proeven wat de koks die middag hadden klaargemaakt. De gasten lieten zich de gerechten goed smaken. Er was genoeg, maar er bleef weinig over. Dat is in elke cultuur het signaal dat het lekker was.

Stukje beter

Sociaal Ondernemen Noord-Nederland is initiatiefnemer van de kookworkshop, die als een praktijktest is opgezet. “We wilden kijken of we met deze statushouders vervolgprojecten kunnen opzetten op het culinaire vlak. Dat is duidelijk het geval”, aldus secretaris Eric Rougoor. “Laat niemand zeggen dat er bij de vluchtelingen die onze kant op komen geen talenten zitten”, vult mede-organisator Adriaan Pals (Toolbox, SONN) aan. Tijdens de zaterdagmiddag vliegen de ideeën over een vervolg over en weer. Ze variëren van een foodtruck met gerechten van ver, een leerwerkbedrijf catering tot stagebemiddeling van culinaire talenten.

Vicevoorzitter van het College van Bestuur Klaas-Wybo van der Hoek reikte namens Stenden Hogeschool de certificaten uit aan de deelnemers: “De missie van Stenden is ‘serving to make it a better world’. Dergelijke projecten maken de wereld een stukje beter.”

 

 

Bron: uit de "Zuidoosthoeker" 11 juli 2017

dinsdag 25 juli 2017

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail