Arbeidsparticipatie

Een leven in veiligheid is pas compleet als je je weer kunt ontwikkelen en nuttig kunt maken. Werk is een sterke integratiemotor om een plek in de maatschappij te verkrijgen. Steeds meer gemeenten willen extra inzetten op participatie en arbeidsparticipatie voor vluchtelingen.

Helaas hebben veel vluchtelingen een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat komt bijvoorbeeld doordat hun taal nog niet goed genoeg is, ze geen professioneel netwerk hebben, of doordat hun diploma's niet worden erkend. De meeste vluchtelingen staan echter te trappelen om aan de slag te gaan. Ze zijn ontzettend gemotiveerd.

Wat doet VluchtelingenWerk aan participatie?
VluchtelingenWerk zet zich in om vluchtelingen aan de slag te helpen. We werken met arbeidscoaches (vrijwilligers) die helpen met:

  • het begeleiden van vluchtelingen en andere nieuwkomers op de Nederlandse arbeidsmarkt;
  • het samen met de vluchteling opstellen van een CV, het beoordelen van vacatures en het leren solliciteren;
  • het koppelen van vluchtelingen aan leer-werktrajecten, vrijwilligerswerk of stages;
  • het opbouwen van een netwerk van bereidwillige werkgevers;
  • het uitvoeren van project VIP2 (Vluchtelingen Investeren in Participeren)
  • het initiëren van diverse lokale projecten gericht op participatie (op maat)

Zelf een project starten?
Arbeidsparticipatie voeren we in ons werkgebied deels uit als reguliere dienst en deels via projecten, zoals het landelijk project VIP2. In een aantal gemeenten draaien we aanvullende projecten om vluchtelingen sneller te laten participeren en naar werk te begeleiden.  Meer informatie: zie contactgegevens in de rechterkolom.

 

VIP 2 (Vluchtelingen Investeren in Participeren)

VluchtelingenWerk Noord-Nederland ondersteunt vluchtelingen met het project Vluchtelingen Investeren in Participeren om een goede start te maken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo kunnen zij volwaardig en duurzaam deelnemen aan de Nederlandse maatschappij.

Ga mee op reis richting werk!

Keuzecarrousel Bouw & Techniek. Elke maand, vanaf maart 2020. Aanmelden op kansrijkberoep.nl/opleidingen

Nodig ons uit voor een gesprek.

Ellen Poortenga, manager projecten, epoortenga@vluchtelingenwerk.nl
 

Meer informatie

VluchtelingenWerk verzorgt in driekwart van alle Nederlandse gemeenten de maatschappelijke begeleiding. Maatwerk per gemeente is natuurlijk altijd mogelijk. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij uw gemeente (kijk op de gemeentepagina van uw keuze bij contactgegevens).