Sprong in het diepe

De vluchtelingencrisis in tekeningen in het Stripmuseum in Groningen.

In deze tijdelijke expositie krijgt de vluchtelingencrisis een persoonlijk gezicht in striptekeningen en -verhalen.

Eind 2017 waren wereldwijd 68,5 miljoen mensen op de vlucht, onder wie 6,3 miljoen Syriërs. Stel je eens voor, alles te moeten achterlaten (je huis, je spullen, je werk, je vrienden) omdat blijven domweg geen optie is. Precies dat is wat de tekenaars in deze expositie doen: zich voorstellen hoe het is om afscheid te nemen van je geboorteland en aan een risicovolle reis te beginnen, om ergens aan te komen op een plek waar je een compleet nieuw bestaan moet zien op te bouwen.

We kennen de beelden uit het journaal, maar vaak is de verslaggeving abstract: statistische gegevens, geopolitieke belangen. Tekenaars kunnen de vluchteling een menselijk gezicht geven. In hun eigen, persoonlijke handschrift geven ze weer wat ze gezien en gevoeld hebben.

Sprong in het diepe, de vluchtelingencrisis in tekeningen, toont aspecten van de vluchtelingencrisis, met bescheiden middelen: potlood op papier.

In de expositie is onder andere werk te zien van: Aimée de Jong, Peter van Dongen, Jasper Rietman, Theo de Feyter, Karrie Fransman, Kifah Al Reefi, Bas van der Schot, Ahmed Mohammed Ohmer, Mei-Li Nieuwland, Tjeerd Royaards, Michelle de Gruijl in het Stripmuseum in Groningen tot en met 23 november a.s.

Meer info over de tentoonstelling en de openingstijden: klik hier.

donderdag 1 november 2018

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail