VluchtelingenWerk biedt online financiële begeleiding in coronatijd

Om te voorkomen dat vluchtelingen in deze coronatijd in de financiële problemen raken, maakte VluchtelingenWerk informatieve video's over financiële onderwerpen. Zo kunnen vluchtelingen hun financiën zelf beter regelen, nu hun inkomen wellicht veranderd is en de meeste begeleiding 'op afstand' plaatsvindt.  Het Oranje Fonds steunt dit initiatief met 16.500 euro.

 

Veel  werkende vluchtelingen hebben momenteel minder inkomsten uit hun flexibele contract of hebben ontslag gekregen. Het is nu extra van belang dat rekeningen op tijd betaald worden, om extra kosten te voorkomen. Bovendien wil VluchtelingenWerk  de vluchtelingen meegeven zeker nu te besparen waar mogelijk en waakzaam te zijn voor fishing mails waarmee geld afhandig wordt gemaakt. 

In korte films worden antwoorden gegeven op financiële vragen van vluchtelingen

In juni zijn  instructieve filmpjes gepubliceerd.  In elke film wordt aan de hand van een actuele financiële vraag van een vluchteling, informatie gegeven met concrete adviezen, instructies, do’s/ don’ts en opdrachten. In de filmpjes wordt bijvoorbeeld uitleg gegeven over de app van de bank , het bijhouden van de digitale administratie en het online doorgeven van wijzigingen in toeslagen.
Naast de Nederlandstalige films worden varianten in het Arabisch en Tigrinya (de taal van Eritrea) beschikbaar gesteld. De films zijn te zien op forrefugees.nl, zodat niet alleen cliënten van VluchtelingenWerk, maar alle vluchtelingen in Nederland toegang hebben en hier:

Online post ordenen
Nederlands
Tigrinya
Arabisch

Ontslagen? Uitkering aanvragen?
Nederlands
Arabisch
Tigrinya

Phishing mails en social media fraude
Nederlands
Arabisch
Tigrinya

 

Financiële begeleiding: Euro-Wijzer

De films sluiten aan op de methode Euro-Wijzer van VluchtelingenWerk.  Deze methode voor financiële begeleiding is gericht op het financieel (zelf)redzamer maken van vluchtelingen, door groepscursussen en individuele begeleiding. De financiële begeleiders en andere vrijwilligers van VluchtelingenWerk spelen een belangrijke rol in het onder de aandacht brengen van de films bij de vluchtelingen die zij momenteel vanwege corona ‘op afstand’ begeleiden. Deze cliënten wordt gevraagd om de links naar de films ook verder te verspreiden in hun eigen netwerk.

Het Oranje Fonds financiert sinds 2016 VluchtelingenWerk voor de ontwikkeling en uitvoering van Euro-Wijzer, methode voor financiële begeleiding.

Bekijk hieronder het filmpje over Phishing. Hoe voorkom je online fraude.

Phishing mails en social media fraude | Integreren in Nederland | VluchtelingenWerk Nederland

dinsdag 23 juni 2020