Project Eigen-Wijs

Het project Eigen-Wijs helpt kinderen en jongeren in Nederlandse centrale opvanglocaties om hun zelfvertrouwen te vergroten en grip te krijgen op hun onzekere leven. Dat doen we o.a via muziekactiviteiten, voorlichting, een website en het organiseren van spreekuren. Het is  voor deze kinderen noodzakelijk om tot rust en op adem te komen en te 'landen' in hun nieuwe omgeving zodat zij zich ontspannen en kunnen voorbereiden op hun verblijf in Nederland.

Samenspel
Door middel van circa 10 muzieklessen bereiden de leerlingen uit groep 1 t/m 8 zich voor op een regionale voorstelling én de afsluiting van het lesprogramma; een groot landelijk theaterconcert onder begeleiding van een echt symfonieorkest.
Zo'n duizend kinderen die deelnamen aan Eigen-Wijs gaven een sprankelend slotconcert in het Utrechtse muziekcentrum TivoliVredenburg. Bekijk deze korte film voor een sfeerimpressie van de dag!

Voorlichting en spreekuren: begrip geeft grip
Kennis geeft zelfvertrouwen en een gevoel van controle. Met behulp van voorlichting en spreekuren helpen we de kinderen hun plekje te vinden in een nieuwe omgeving. We leggen uit wat er komt kijken bij hun verblijf in Nederland en ze krijgen informatie over allerlei onderwerpen waarmee zij worden geconfronteerd, zoals de asielprocedure en de rechten van het kind.
Op de website www.tell-me.nl vinden kinderen, ouders, professionals en geïnteresseerden alle informatie over belangrijke zaken in het leven van een kind in de centrale opvang en in het algemeen.
Op centrale opvanglocaties bieden we een luisterend oor met speciale spreekuren voor kinderen en jongeren. Hier mogen zij alle vragen stellen die ze op hun hart hebben.

Eigen-Wijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese Asiel- Migratie- en Integratie fonds en het C&A Fonds. -Logo's staan op landelijke site -

Doel en doelgroep
Eigen-Wijs is er voor de kwetsbare groep kinderen van 4 t/m 17 jaar die in de centrale opvanglocaties wonen. Wij willen bereiken dat kinderen en jongeren grip krijgen op hun eigen leven en hun zelfvertrouwen wordt vergroot. De resultaten voor Noord-Nederland zijn als volgt.
Met de muzieklessen bereiken we 490 kinderen op zeven azc-scholen.
270 kinderen zijn voorgelicht over de asielprocedure, kinderrechten en verblijf in Nederland.
op zeven locaties is er een spreekuur waar kinderen terecht kunnen met hun vragen.

Contact
Trieneke Hijma (projectleider Eigen-Wijs) thijma@vluchtelingenwerk.nl 050-5757290

 

Deel dit met anderen