Project Eigen-Wijs

Het project Eigen-Wijs helpt kinderen en jongeren in Nederlandse centrale opvanglocaties om hun zelfvertrouwen te vergroten en grip te krijgen op hun onzekere leven. Dat doen we o.a via muziekactiviteiten, voorlichting, een website en het organiseren van spreekuren. Het is  voor deze kinderen noodzakelijk om tot rust en op adem te komen en te 'landen' in hun nieuwe omgeving zodat zij zich ontspannen en kunnen voorbereiden op hun verblijf in Nederland.

Samenspel
Door middel van circa 10 muzieklessen bereiden de leerlingen uit groep 1 t/m 8 zich voor op een regionale voorstelling én de afsluiting van het lesprogramma; een groot landelijk theaterconcert onder begeleiding van een echt symfonieorkest.
Zo'n duizend kinderen die deelnamen aan Eigen-Wijs gaven een sprankelend slotconcert in het Utrechtse muziekcentrum TivoliVredenburg. Bekijk deze korte film voor een sfeerimpressie van de dag!

Voorlichting en spreekuren: begrip geeft grip
Kennis geeft zelfvertrouwen en een gevoel van controle. Met behulp van voorlichting en spreekuren helpen we de kinderen hun plekje te vinden in een nieuwe omgeving. We leggen uit wat er komt kijken bij hun verblijf in Nederland en ze krijgen informatie over allerlei onderwerpen waarmee zij worden geconfronteerd, zoals de asielprocedure en de rechten van het kind.
Op de website www.tell-me.nl vinden kinderen, ouders, professionals en geïnteresseerden alle informatie over belangrijke zaken in het leven van een kind in de centrale opvang en in het algemeen.
Op centrale opvanglocaties bieden we een luisterend oor met speciale spreekuren voor kinderen en jongeren. Hier mogen zij alle vragen stellen die ze op hun hart hebben.

Eigen-Wijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese Asiel- Migratie- en Integratie fonds en het C&A Fonds. -Logo's staan op landelijke site -

Doel en doelgroep
Eigen-Wijs is er voor de kwetsbare groep kinderen van 4 t/m 17 jaar die in de centrale opvanglocaties wonen. Wij willen bereiken dat kinderen en jongeren grip krijgen op hun eigen leven en hun zelfvertrouwen wordt vergroot. De resultaten voor Noord-Nederland zijn als volgt.
Met de muzieklessen bereiken we 490 kinderen op zeven azc-scholen.
270 kinderen zijn voorgelicht over de asielprocedure, kinderrechten en verblijf in Nederland.
op zeven locaties is er een spreekuur waar kinderen terecht kunnen met hun vragen.


Contact
Trieneke Hijma (projectleider Eigen-Wijs) thijma@vluchtelingenwerk.nl 050-5757290

 

 • Nieuws

  23-11.17 Slotbijeenkomst met meedoeconcert 330 kinderen in Hoogeveen

  330 vluchtelingenkinderen maakten prachtig meedoeconcert mee in Hoogeveen

  Op 23 november traden ongeveer 330 kinderen van vluchtelingen en asielzoekers op in muziekcentrum de Tamboer. Vanuit vier AZC’s kwamen kinderen naar Hoogeveen om samen met het Amersfoorts JeugdOrkest en acteurs van theater Sonnevanck de muziekproductie Broer ten gehore te brengen. De kinderen komen van AZC-scholen uit Assen, Balk, Hardenberg en Hoogeveen.

  'Onbezorgd zingen is voor veel kinderen van vluchtelingen niet weggelegd. Ze krijgen al jong te maken met oorlog, geweld, onderdrukking en angst', zegt Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland. Alma van Steenbergen, projectleider in Oost Nederland, vult aan: ‘Al deze zorgen kunnen ze even achter zich laten bij de muzieklessen. En als ze dan, vaak voor het eerst, in zo’n groot theater staan, dan is dat natuurlijk helemaal genieten. Bij het zien van de zaal en het orkest waren ze al diep onder de indruk. En toen moest het concert nog beginnen, wat een enthousiasme.’


  Met het project Eigen-Wijs wil VluchtelingenWerk kinderen informeren en een veilige plek bieden waardoor ze meer grip krijgen op hun eigen situatie. Naast de muzieklessen en het concert worden kinderen door VluchtelingenWerk tijdens groepsvoorlichtingen geïnformeerd over hun verblijf in Nederland, de asielprocedure en kinderrechten. Daarnaast kunnen kinderen op spreekuren terecht met vragen bij speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door C&A en het AMIF.

Deel dit met anderen