15 jongeren op het kampeerweekend van Wake up your Mind

Vrijdag 20 tot zondag 22 september had een groep jongeren tussen de 18 en 28 jaar een top weekend in Borne. Tijdens het jongerenproject Wake up your Mind organiseerden Nederlandse jongeren met een vluchtelingachtergrond samen met Nederlandse jongeren een kampeerweekend. In alles scheen door dat jongeren hetzelfde doen en willen, dat culturen van elkaar kunnen leren en bovenal een gezellig weekend samen hebben.

Met een gemixte groep van 15 jongeren hadden ze een zonnig, actief weekend. Met verschillende Oud-Hollandse spellen zoals koekhappen, spijkerpoepen en flessenvoetbal en daarnaast met Syrische spellen was het weekend goed gevuld. De jongeren stonden alleen stil om samen te eten. Bashar kookte voor zijn eerste keer ouzi, en dat smaakte heerlijk! Eindelijk goed voedsel zeiden de vluchtelingen en ook de Nederlanders waren blij met het eten.

“Normaal ben ik verlegen en rustig, maar op kamp kan ik mezelf zijn en maak je snel contact.” – Alendi, een van de organisatoren.

Het was een onbezonnen weekend, zonder drempels. Iedereen deed alles gemotiveerd samen. Samen koken, samen afruimen en samen afwassen. Het Leger des Heils gaf borden en bestek. Daarnaast kregen ze van Enschedese speeltuinen een paar dartborden. Die werden goed gebruikt, net als de karaokeset die een jongere had meegenomen. Tot in de late uurtjes zongen ze John Legend ‘all of me’ en Celine Dion met ‘my heart will go on’.

Met de slaapzakken van Sheltersuits trotseerden ze de koude nachten. Sheltersuits zijn pakken van gerecyclede kleding die je kunt dichtritsen naar een slaapzak. De luchtbedden kregen de jongeren via de Enschedese uitdaging, een bedrijvengroep met een maatschappelijk doel. Met een mix van samenwerking en creatieve inrichting bouwden ze een lasagne aan slaapzakken en luchtbedden. Want de luchtbedden waren kleiner dan verwacht. Maar het was veel te gezellig om te slapen, net als een echt vriendenweekend.

“Na het kamp is de relatie zoveel sterker, je leert elkaar echt kennen.” – Bashar

Het project ‘Wake up your mind’ loopt sinds dit jaar als pilot in Arnhem en Enschede. In maaksessies komen statushouders en Nederlandse jongeren bij elkaar om samen evenementen te organiseren. Zo komen statushouders in contact met Nederlandse jongeren en krijgen meer kennis van de Nederlandse jongerencultuur. Anderzijds wilden Nederlandse jongeren een andere cultuur beter leren kennen. Statushouders doen mee aan het project Wake up your Mind om de Nederlandse taal beter te leren kennen en te netwerken. Alle doelen van het project zijn dit weekend gehaald.

“Sven vertelde me over het project en dat hij dit weekend heeft georganiseerd. Hij heeft me helaas niet uitgenodigd. Dus ik heb mezelf maar uitgenodigd, omdat me het heel tof leek.” - Johanneke

Er komen nog meer initiatieven aan van ‘Wake up your mind’. Zoals de Trap&Hap in Arnhem en de Sportdag in Enschede. Wil jij nou meer weten over het project of over de evenementen? Neem dan contact op met Ingrid Smits: ismits@vluchtelingenwerk.nl

maandag 7 oktober 2019