Ontmoeting in de klas

Spreek jij wel eens met je leerlingen over vluchtelingen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een schrijnend of ophef veroorzakend nieuwsbericht? Wat denkt jouw klas over oorlog, onderdrukking en vluchten? Een leerzame en boeiende manier om leerlingen persoonlijk kennis te laten maken met een vluchtverhaal, is door dit verhaal te laten vertellen door een vluchteling.

Nodig in jouw klas een vluchteling uit. Tijdens een gastles luisteren jullie naar het persoonlijke verhaal van een vluchteling. Een vrijwilliger van VluchtelingenWerk verzorgt de omlijsting en leidt het gesprek. Ontmoetingen op scholen worden georganiseerd voor zowel leerlingen op basisscholen en middelbare scholen als studenten in vervolgonderwijs. Je kunt de vluchteling en vrijwilliger uitnodigen via bekendmaaktbemind-oost@vluchtelingenwerk.nl.

Doel van deze ontmoeting in de klas:
    • Begrip van leerlingen voor de vluchtelingenthematiek bevorderen;
    • Vooroordelen wegnemen.

Ter voorbereiding, verdieping en discussie is er kosteloos een toolkit voor docenten verkrijgbaar met daarin een verzameling van documentaires, voorstellingen, boeken en websites..

Lespakketten voor docenten

Wil je liever zelf aan de slag? Dat kan met behulp van onze lespakketten voor docenten. We hebben gratis lespakketten voor leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs tot de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en mbo. Klik hier voor alle lespakketten.

Ontmoetingen worden ook georganiseerd voor volwassenen. We verzorgen dit bij maatschappelijke organisaties, verenigingen, gemeenten, serviceclubs, religieuze instellingen, de politie en bedrijven. Meer info vind je in onze flyer, of bekijk het filmpje hieronder.

 

Project Bekend maakt Bemind: Praat je met mij?

Zand tussen de tenen, een bijzondere voorstelling

30-08-2016

In samenwerking met VluchtelingenWerk Oost Nederland heeft Rhedelijk Cultureel de educatieve voorstelling 'Zand tussen de Tenen' ontwikkeld.

Bezig met een werkstuk?

Je vindt op onze website allerlei informatie voor jouw (profiel)werkstuk. We hebben een filmpje en een aantal linkjes voor je op een rij gezet met pagina’s en sites waar je nog meer informatie kan vinden.

Neem contact met ons op

Heb je een uurtje tijd voor een bijzondere ontmoeting? We komen graag bij jullie langs. Neem contact met ons op via de gegevens hieronder:

Projectleider Oost Nederland: Maja Wannet
bekendmaaktbemind-oost@vluchtelingenwerk.nl
T  026-3838363 / M 06-12476734

Een nieuwe klasgenoot

Als een gevlucht kind in Nederland komt, stroomt het zo snel mogelijk in op regulier Nederlands onderwijs. Vaak is dat voor de ouders, het kind en de school een nieuwe situatie.

Uitgelicht | Scholen

12 nov 2019

Vluchtelingen als onderwerp bespreken in de klas, kan goed met de film A KISS. De film slaat een brug tussen twee werelden met een...

30 aug 2019

Overal zag je op Hogeschool Windesheim groepjes nieuwe eerstejaars, gespannen op weg naar het introductieprogramma. Soms gebracht door...

24 dec 2018

Leerlingen van het Greijdanus College in Enschede kwamen in actie voor VluchtelingenWerk. Op hun kerstbazar kon je allerlei mooie...