Werken in de horeca

Er wordt in de horeca veel personeel gevraagd, zoals koks en bedienend personeel. In verschillende regio's zijn er inmiddels initiatieven van ROC's in samenwerking met de lokale horeca-ondernemers om opleidingstrajecten op te zetten, waarbij je werkt aan een vakdiploma keukenassistent of bedieningsassistent. Daarna kan je verder voor een hogere kwalificatie.

In de Achterhoek heeft Graafschap Re-integratie samen met de horeca werkgevers (Koninklijke Horeca Nederland) een opleidingstraject van één jaar opgezet waarbij je na 26 weken in loondienst gaat bij een werkgever en dus uit de uitkering gaat. In het traject is veel aandacht voor Nederlands op de Werkvloer. Eisen die gesteld worden aan de kandidaten zijn: goede sociale vaardigheden, hoge motivatie (hard willen werken, ook 's avonds en in de weekends, het leuk vinden om gasten het naar de zin te maken), zelfstandigheid op het werk, onder druk kunnen werken, graag willen samenwerken met collega's, taalniveau A2. Geen problemen hebben om ook met varkensvlees te werken (eten/proeven niet noodzakelijk). Het traject wordt afgerond met een branchediploma, die weer een opstap kunnen zijn naar de MBO-opleiding niveau 2/3.

In Rivierenland wordt een vergelijkbare leerwerkroute aangeboden door ROC Rivor in samenwerking met Werkzaak Rivierenland in de Horeca.

Interesse?

Voor meer info kun je terecht bij Ton Olofsen, tolofsen@vluchtelingenwerk.nl

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail