Juridisch begeleider gemeente

‘Wekelijks kwam Hadish langs op kantoor: “Is er al nieuws?”. Vaak moest ik hem teleurstellen. Dat wachten was slopend,‘ vertelt Joke.
     Joke begeleidt vluchtelingen bij hun gezinsherenigingsprocedure

Zie jij het als een uitdaging om een ingewikkeld dossier helemaal uit te pluizen? Ben je een volhouder en bijt je je graag ergens in vast? Zet jij je graag in voor vluchtelingen? Dan zoeken we jou!

Wat ga je doen?

Als juridisch begeleider in de gemeente zul je je vooral bezig houden met gezinsherenigingen, het verlengen van verblijfsvergunningen, het aanvragen van naturalisatie, en in sommige gevallen met ingetrokken verblijfsvergunningen. Je houdt juridische intakes en zorgt ervoor dat dossiers volledig zijn. Je informeert cliënten over procedures en geeft uitleg over brieven en formulieren die zijn ontvangen. Je onderhoudt contacten met de IND of advocaten en houdt de lopende procedures goed in de gaten. Ook vluchtverhaalanalyse kan een onderdeel van je taken zijn. De voortgang houd je bij in een cliëntenregistratiesysteem (VVS).

Dit levert het je op

Wij bieden een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor je eigen ontwikkeling, volop mogelijkheden om meer te leren over andere culturen en een prettig team waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. VluchtelingenWerk Oost Nederland biedt een inwerkprogramma aan, waaronder een verplichte basiscursus en specifieke juridische trainingen. Daarnaast kun je diverse andere relevante en interessante workshops of trainingen volgen. Ook krijg je een reis- of onkostenvergoeding.

Wat heb je nodig om juridisch begeleider te worden?

Het begint met affiniteit met juridische procedures en de bereidheid om trainingen te volgen. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, kunt systematisch werken en bent in staat om dossiers en juridische documenten te analyseren. Je bent een doorzetter en hebt incasseringsvermogen. Je bent minimaal twee dagdelen per week beschikbaar, het liefst voor een periode van een jaar. Uiteraard verwachten wij een respectvolle houding ten opzichte van cultuurverschillen en een integere omgang met vertrouwelijke informatie. Van al onze medewerkers vragen wij een Verklaring omtrent Gedrag.

Interesse?

Meld je nu aan via ons aanmeldformulier of stel je vragen via
vrijwilliger-oost@vluchtelingenwerk.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

‘Toen ging op een dag de bel. Voor de deur stond Hadish, springend van blijdschap. Hij had een brief gekregen waarin stond dat zijn aanvraag was goed gekeurd! ‘  Lees hier meer over Jokes ervaringen als juridisch medewerker

Op onderstaand filmpje zie je hoe Marlina Kibrom heeft geholpen met gezinshereniging.

Marlina en Kibrom - VluchtelingenWerk Oost Nederland

 

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail

Je krijgt toch een bijzondere band

Thijs de Haan (30) is juridisch vrijwilliger in AZC Elderhoeve in Arnhem. Hij doet dit werk al 2,5 jaar. Thijs begeleidt asielzoekers tijdens hun asielprocedure. “Ik heb veel contact met advocaten. Het is veel dossierwerk, je moet heel veel uitpluizen. Zo maken we bijvoorbeeld een vluchtverhaalanalyse.

Interesse?

Meld je aan voor een vrijwilligersvacature via het aanmeldformulier. Zo kunnen we goed kijken of dit de vacature is die perfect bij jou past.