Kerstpakketten voor asielzoekers

Basisschoolleerlingen stelden kerstpakketten samen voor asielzoekers.

De Wilhelminaschool in Bennekom heeft in de weken voor Kerst een actie georganiseerd om kerstpakketten te maken voor alle bewoners van de POL in Wageningen (een POL is een Proces Opvang Locatie, waar asielzoekers zitten voor en tijdens hun procedure).

De kinderen van de school hebben hard hun best gedaan om spullen in te zamelen voor de pakketten. Ook heeft iedere leerling op school een kaart gemaakt met een kerstwens. Uiteindelijk zijn er 280 pakketten in de vorm van blauwe shoppers gevuld met voor iedere leeftijdscategorie iets leuks. Voor de 0-4 jarigen veel knuffels en puzzels, voor de kinderen in de basisschoolleeftijd speelgoed in alle vormen en maten (van prinsessenjurken tot speelgoedauto’s), voor de middelbare scholieren schoolspullen en spelletjes, en voor de volwassenen etenswaren en verzorgingsproducten.

Op donderdag 19 december was het eindelijk zover! Na schooltijd mocht een aantal leerlingen van school de pakketten overhandigen aan de bewoners. De bewoners kwamen met hun eetkaart met kamernummer, en de kinderen gingen dan op zoek naar de tassen met dat kamernummer. De bewoners waren erg blij met hun pakket. Meteen na de uitgifte waren er al kinderen aan het spelen met hun nieuwe speelgoed en werden er her en der al zakken chips of repen chocolade verorberd.

Verder mochten de leerlingen na afloop nog een kijkje nemen in het schooltje van de POL, waar groep 1-3 en groep 4-8 bij elkaar zitten. De meester van het schooltje vertelde dat er een dag later 6 kinderen tegelijk zouden vertrekken naar de volgende locatie. Tot slot mochten de leerlingen ook nog kijken op de kamer van een gezin afkomstig uit El Salvador, dat al in september 2018 asiel heeft aangevraagd. Ze hebben daar ook gesproken met de 10-jarige dochter die al heel goed Nederlands spreekt. Het meisje vertelde dat ze er tegenop zag om een dag later te moeten verhuizen naar een andere locatie. Dit bezoekje maakte veel indruk op de leerlingen. Dat je zo lang met zijn allen in een kleine kamer met stapelbedden moet wonen en dat het meisje nu nog steeds niet weet of ze in Nederland mag blijven of niet. Vooral dat laatste vonden ze heel erg voor haar.

maandag 30 december 2019