Maatschappelijk begeleider

‘Je geeft wat, maar je krijgt er ook iets voor terug. Het geeft zoveel voldoening om te zien hoe ze zich steeds beter zijn gaan redden. En we hebben ook gewoon plezier. De moeder en kinderen zijn vrolijke mensen, de kinderen liggen vaak in een deuk als we samen grappen maken. Het geeft echt veel vreugde.’
     Annelies  Bolluijt is maatschappelijk begeleider van een Somalisch gezin

Taakomschrijving

Als je wel eens verhuisd bent, weet je dat daar veel bij komt kijken. Dat geldt zeker voor vluchtelingen die voor het eerst in een Nederlandse gemeente komen wonen. Ben je niet bang voor een uitdaging en steek je graag je handen uit je mouwen om iemand goed op weg te helpen? Dan zoeken we jou!

Als maatschappelijk begeleider ondersteun je vluchtelingen die nieuw zijn in de gemeente. Aan de hand van een checklist vragen jullie samen voorzieningen aan, denk bijvoorbeeld aan een uitkering, inrichtingskrediet en toeslagen. Ook help je bij het regelen van een huisarts, school, energiemaatschappij, verzekeringen, internetaansluiting etc. Je geeft uitleg over instanties,  wet- en regelgeving in Nederland en praktische zaken zoals afval scheiden en het openbaar vervoer. Je maakt je cliënt wegwijs in het rondom het huis en legt samen contacten in de buurt. Regelmatig neem  je de post door en handelt die af. De duur van de begeleiding wisselt per locatie, meestal duurt dit ongeveer acht maanden. De voortgang houd je bij in een cliëntenregistratiesysteem (VVS).

Dit levert het je op

Wij bieden een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor je eigen ontwikkeling, volop mogelijkheden om meer te leren over andere culturen en een prettig team waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. VluchtelingenWerk Oost Nederland biedt een inwerkprogramma aan, waaronder een verplichte basiscursus. Daarnaast kun je diverse andere relevante en interessante workshops of trainingen volgen. Ook krijg je een reis- of onkostenvergoeding.

Wat heb je nodig om  maatschappelijk begeleider te worden?

Als maatschappelijk begeleider beschik je over goede communicatieve vaardigheden. Je hebt kennis van de sociale kaart en laat je niet afschrikken door bureaucratische regels en formulieren (zowel op papier als digitaal). Je staat stevig in je schoenen en kunt je eigen grenzen goed bewaken. Je kunt zelfstandig en in teamverband werken en improviseren als dat nodig is. Je bent minimaal twee dagdelen per week beschikbaar, het liefst voor een periode van een jaar. Uiteraard verwachten wij een respectvolle houding ten opzichte van cultuurverschillen en een integere omgang met vertrouwelijke informatie. Van al onze medewerkers vragen wij een Verklaring omtrent Gedrag.

Interesse?

Meld je nu aan via ons aanmeldformulier of stel je vragen via vrijwilliger-oost@vluchtelingenwerk.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

‘Gelukkig hoef je echt niet alles zelf te weten,’ vertelt Annelies, ‘er zijn bij VluchtelingenWerk mensen met veel ervaring en hun eigen aandachtsgebied. Zo kun je altijd bij iemand terecht met vragen over bijvoorbeeld toeslagen of verzekeringen. We doen veel zelfstandig, maar als team maak je ook gebruik van elkaars kennis. Dat maakt de drempel lager om dit werk te doen.’  Lees hier meer over Annelies’ ervaringen als spreekuurmedewerker

Let op: dit is een standaard functieomschrijving, de inhoud kan per locatie afwijken.

 

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail

'Je hoeft niet alles zelf te weten'

Annelies Bolluijt en haar man Hans zijn intensief betrokken bij een Somalisch gezin. ‘Als vreemden kwamen we binnen en we zijn zo gastvrij ontvangen,’ glimlacht Annelies.

Interesse?

Meld je aan voor een vrijwilligersvacature via het aanmeldformulier. Zo kunnen we goed kijken of dit de vacature is die perfect bij jou past.