Werken in de transport en logistiek

Er is een grote behoefte aan chauffeurs en buschauffeurs, maar ook aan orderpickers, heftruckchauffeurs, etc.

  • De Transport- en Logisitek-sector heeft een grote vraag aan personeel, varierend van heftruckchaufeur,  orderpicker en belader tot vrachtwagenchauffeur en buschauffeurs.
  • Zowel uitzendbureaus als ROC's bieden heftruck-/reachtruckchauffeurs trainingen aan. Vrachtwagenchaufeurs- en buschauffeursopleidingen worden ook kosteloos aangeboden, maar zijn de vereisten ook hoger.
  • Vrachtwagenchauffeur/buschauffeur (groot rijbewijs): De opleiding (rijbewijzen + theoretische vakken (code 95)) is vaak erg kostbaar en vraagt een vrij hoog niveau Nederlands. Maar als je de capaciteiten hebt, kun je via een detacheerder (Consolid of Logisticforce) de opleiding voorgefinancierd krijgen, met een baangarantie (minimaal 32u/week) voor 1 jaar of zelfs 1,5 jaar voor buschauffeurs. Je moet wel redelijk zeker van je capaciteiten zijn, anders moet je (bij afhaken) de kosten terugbetalen en zit jemet een schuld.
  • Personenvervoer (kleine bus) en taxichauffeur: Er is ook een beperkte mogelijkheid om te starten met het ‘Op Stap’ programma bij Consolid, waarbij men met een klein (personen)busje of vrachtauto start met rijbewijs B en waarbij geen Code 95 hoeft behaald te worden. De opleiding duurt gemiddeld 6 weken tot 4 maanden (als men in de avond en weekend lest). Topsupport Nederland biedt ook taxi-opleidingen aan met baangarantie, echter de opleiding moet wel betaald worden door de kandidaat of de betrokken gemeente.
  • Arriva, een bus- en treinonderneming, biedt leerwerktrajecten aan waarbij men start in een serviceteam van Arriva en waar gewerkt wordt aan de werknemersvaardigheden. Het serviceteam doet allerlei karweitjes: schoonmaak van trainen en bussen, stations, etc. Dit is voor een periode van maximaal 6 maanden. Daarna selecteerd Arriva potentiële buschauffeurs, machinisten en technisch personeel uit de groep en die worden dan ism het Graafschap College opgeleid en komen in dienst van Arriva. Het actief zijn in het serviceteam valt te combineren met de inburgering.
  • Overige opties in de logistiek en transport: Naast de behoefte aan chauffeurs vraagt de sector Transport & Logistiek ook veel heftruckchauffeurs, orderpickers, beladers, etc. ROC Rivor in samenwerking met Werkzaak Rivierenland biedt hiervoor leerwerktrajecten met baangarantie. Vergelijkbaar hiermee is het aanbod van het Graafland College in de Achterhoek.

Interesse?

Voor meer info kun je terecht bij Ton Olofsen, tolofsen@vluchtelingenwerk.nl.

AddToAny

Delen Tweet Delen Delen Mail