Twee geloven op een kussen…

Zo’n dertig jaar geleden trouwde een vriendin van me met een man die van een andere Protestante kerkstroming lid was dan zijzelf. Zijn ouders zeiden: ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’ en verbraken het contact met hun zoon.

Deze week ben ik voor de tweede keer bij mijn nieuwe taalmaatje Jamila.  Nadat we ons twee uur over taalproblemen hebben gebogen, ik van alles uitgelegd en met haar geoefend heb, sluit Jamila resoluut de boeken.

‘Nu koffie.’ Terwijl Jamila kokend water op het Nescafépoeder giet, kijk ik om me heen. Aan de inrichting van haar huis kan ik zien welk geloof zij aanhangt. Ik neem een koekje van de enorme schaal die me voorgehouden wordt, Jamila stopt me er meteen nog een toe. Buigt zich daarna vertrouwelijk naar me over.

‘Kunnen in Nederland een Moslim en een Christen trouwen?’ Omdat mijn mond vol zit knik en kauw ik instemmend. Ondertussen denk ik na. Ja, dit is wel een goed moment om een bruggetje te slaan want een taalcoach krijgt altijd twee opdrachten mee: Je oefent de Nederlandse taal én je legt Nederlandse gewoonten uit.

‘In Nederland kan iedereen met elkaar trouwen. Ook twee mannen met elkaar en ook twee vrouwen met elkaar.’ Jamila slaat haar handen voor de mond. ‘Nee, echt?’ Ik knik. ‘Ja, dat vinden wij hier normáál.’ De Nederlandse Nashville-verklaring, sla ik gemakshalve even over.
Vervolgens hebben we het nog over ‘samenwonen voor het huwelijk’ en blijf ik beamen dat dit in Nederland normaal is. Ik leg uit dat het een jaar of vijftig geleden in Nederland ook nog niet geaccepteerd werd maar nu wel.

Als ik na de koffie naar huis ga, laat ik Jamila geschokt achter. Volgende keer zal ik erop terugkomen. Ik zal het onderwerp ‘respect voor elkaar’ behandelen en onthullen dat er in Nederland ook nog mensen zijn die geen enkel geloof aanhangen. Terwijl ik naar huis fiets denk ik na over Jamila die op een dag haar land ontvluchtte, niet wetende waar zij terecht zou komen en nu niet alleen aan een vreemde taal maar ook voor haar nieuwe gewoonten moet wennen.

De schoonouders van mijn vriendin konden niet wennen aan het geloof van hun schoondochter. Eigenlijk zijn ze niet goed ingeburgerd in hun eigen land.

maandag 4 november 2019