Vals beschuldigd

Jamila en ik hebben afgesproken in de bibliotheek. ‘Ik kan niet komen ik heb probleem in winkel’, appt Jamila een kwartier voor onze afspraak.

Had ze dat nou niet eerder kunnen laten weten? Bovendien, zo vlak voor het examen kan ze geen afspraak missen. Wat zou het probleem zijn? Kan ze de juiste maat van een spijkerbroek niet vinden? Ik vind dat je echt een goede reden moet hebben als je een taalcoachsessie afzegt. Ik stop er toch ook mijn vrije tijd in. En zo mopper ik nog even door. Ik besluit Jamila een bericht te sturen en vraag of ze, als het probleem opgelost is, alsnog komt. Dan maar wat later, als we maar iets kunnen doen is dat altijd nog beter dan niets.

Dan belt Jamila’s Syrische vriendin.
 ‘Jamila kan niet komen, het kan écht niet.’
 ‘Is het probleem inmiddels wel opgelost?’, vraag ik.
‘Ja, zegt haar vriendin, ‘maar ze kan vandaag niet komen.’ Nu begrijp ik er niéts meer van.

Een week later zie ik Jamila weer en komt de aap uit de mouw. Terwijl ze vertelt, onderbreek ik haar niet om haar op de verleden tijd te wijzen, zeg niet: ‘Ging Jamila, het is gíng!’ Ik sla mijn hand voor mijn mond van verbazing maar ook afgrijzen.
‘Ik ga naar de winkel met kleren. Ik vraag over warme trui. Geen probleem. Dan… vrouw van winkel zegt ik ga haar mobiel stelen.’
‘Wát?’
‘Ik zeg, ik héb al mobiel, kijk maar.’ Jamila demonstreert me hoe ze haar eigen mobiele telefoontje omhooghield. ‘Ik heb niet twee nodig.’

Jamila zat anderhalf uur in de winkel, want de politie werd gebeld. Vervolgens ontdekte de eigenaresse van de winkel dat ze zelf haar mobiel op een andere tafel gelegd had. Uiteindelijk kon Jamila dus weer gaan.

‘Heeft die mevrouw wel héél erg veel sorry gezegd?’, vraag ik Jamila. Ze knikt.
 ‘Ja, maar ik was boos, ik kon niet meer komen bij jou. Ik was zo veel boos.’ 
Natuurlijk stond haar hoofd niet meer naar het oefenen voor het examen! Ik ben ook boos op een mede-Nederlandse die haar wel heel makkelijk van diefstal beschuldigt.

Irene Wing Easton vertelt elke maand wat zij als taalcoach meemaakt.

maandag 6 januari 2020