Zo helpen we vluchtelingen in uw gemeente verder!

Ook in uw gemeente wonen vluchtelingen. Zij hebben hulp nodig bij het opbouwen van hun nieuwe leven. In 81% van de gemeentes in Overijssel en Gelderland biedt VluchtelingenWerk deze hulp. Samen met de gemeente bieden onze vrijwilligers praktische begeleiding als statushouders in uw gemeente komen wonen.  Ook staan we asielzoekers en vluchtelingen bij in juridische processen zoals de asielprocedure en gezinshereniging.

Vluchtelingen willen op meerdere terreinen verder komen. Onze integrale dienstverlening is daarom georganiseerd rond vier thema's:

  • Toelating & Terugkeer
  • Vestiging
  • Inburgering
  • Participatie. 

Op deze vier terreinen kunnen onze diensten en projecten vluchtelingen in uw gemeente verder helpen.  Hieronder ziet u een aantal specifieke diensten uitgelicht. In onze folder vindt u een kort overzicht van onze diensten.  In ons productenboek vindt u het totale overzicht met een uitgebreide beschrijving. 

VIP 18

VIP 18: Vestigen Inburgeren Participeren. Nederland is voor statushouders in het begin heel complex. In VIP 18 krijgt de vluchteling een traject op maat aangeboden.

 

Participatieverklaringstraject (PVT)

Alle vluchtelingen en andere nieuwkomers moeten een ‘participatieverklaring’ tekenen. VluchtelingenWerk biedt een compleet traject hiervoor.

Inburgering

Mensen die voor lange tijd met een verblijfsvergunning in Nederland komen wonen, moeten Nederlands leren spreken en weten hoe de samenleving in elkaar zit.

Participatie

Werk is een sterke integratiemotor om een plek in de maatschappij te verkrijgen. Steeds meer gemeenten zetten extra in op (arbeids)participatie voor vluchtelingen.

Informatie en advies

Het informatie- en adviespunt is een laagdrempelige voorziening waar vluchtelingen wekelijks terecht kunnen voor  informatie en advies.

Uitvoering huisvesting statushouders

Gemeenten hebben de wettelijke taak jaarlijks een vastgesteld aantal statushouders uit de centrale opvanglocaties huisvesting te bieden.

Toelating en terugkeer

VluchtelingenWerk biedt individuele informatie en juridische ondersteuning op het terrein van toelating asiel, gezinshereniging en terugkeer.

Ouders en kinderen

Voor ouders en hun kinderen in AZC's en de gemeenten heeft VluchtelingenWerk verschillende projecten. Deze projecten zijn op maat gemaakt voor de specifieke situaties in de gemeenten.

Neem contact op met VluchtelingenWerk

Wilt u een vrijblijvend gesprek over wat we (verder) voor elkaar kunnen betekenen?

Eén van de regiomanagers bekijkt graag met u de mogelijkheden. Hun contactgegevens vindt u hier. U kunt hen ook bereiken via 026-3702777 of info-oost@vluchtelingenwerk.nl.

 

Werkconferentie

30-09-2019

Mooie werkconferentie gehad op 30 september! Direct zichtbaar:
- 340 aanwezigen
- tussen de dieren in Burgers Zoo
- een plenair programma met veel kennis en ervaring

Raadsleden op bezoek bij Bed Bad Brood

29-03-2019

Enschedese raadsleden kwamen naar de Bed Bad Brood voorziening om daar samen te  eten met de mensen die daar onderdak krijgen.