maandag 16 maart 2020

Geen opvang meer voor nieuwe asielzoekers

Vanaf vandaag blijft de deur gesloten voor asielzoekers die in Nederland aankloppen voor bescherming. Zij kunnen geen asiel aanvragen en worden naar de straat verwezen. Alle asielzoekers, ook vrouwen, kinderen en ouderen, krijgen geen plek meer in het asielzoekerscentrum. Dat besluit heeft staatssecretaris Broekers-Knol gisterenavond genomen, als maatregel tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

Met ongeloof zien we vandaag dat deze maatregel daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd. De hekken rond het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn gesloten. Mensen die vluchten voor oorlog of vervolging staan letterlijk voor een dichte deur.

Ons land wordt - terecht - tot stilstand gebracht om de verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dit is een bijzondere tijd waarin we extra om moeten kijken naar de kwetsbaren in onze samenleving, of dat nou ouderen, zieken of mensen die gevlucht zijn. Dat op dag één van de nieuwe noodmaatregelen de bescherming van een van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving overboord wordt gegooid en mensen op straat moeten zien te overleven, is een werkelijkheid waar we niet bij kunnen.

We roepen staatssecretaris Broekers-Knol dan ook op haar besluit vandaag nog te heroverwegen en passende opvang te bieden voor mensen die nergens anders heen kunnen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: