vrijdag 27 april 2012

'Maatschappelijke begeleiding vluchtelingen blijft'

'Maatschappelijke begeleiding vluchtelingen blijft!'VluchtelingenWerk Nederland is blij dat de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen behouden blijft. Deze begeleiding was uit het wetsvoorstel voor de Wet inburgering geschrapt. De Tweede Kamer heeft gisteravond ingestemd met het wetsvoorstel, nadat minister Leers had toegezegd de maatschappelijke begeleiding te handhaven. Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk: "Het is geweldig dat minister Leers inziet dat de begeleiding van vluchtelingen in een nieuwe omgeving van belang is".

Extra steuntje in de rug

Vanaf het moment dat bleek dat de begeleiding van vluchtelingen uit het wetsvoorstel was geschrapt, heeft VluchtelingenWerk gewaarschuwd dat het behouden ervan cruciaal is. Vluchtelingen hebben, anders dan gewone migranten, net dat extra steuntje in de rug nodig om hun plek in de Nederlandse samenleving te vinden. "Laten we niet uit het oog verliezen dat het om mensen gaat die gevlucht zijn voor politiek geweld, oorlog of zelfs marteling. Wie mag blijven, kan beginnen met het leren van de Nederlandse taal, maar moet ook meteen de weg vinden in onze complexe samenleving. Dat is in dit stadium gewoon te veel gevraagd. Vluchtelingen hebben daarbij wat hulp nodig", zegt Dorine Manson.

€1000 per vluchteling

De Tweede Kamer was tevreden over de brief waarin de minister uitlegde dat hij de maatschappelijke begeleiding wilde voortzetten. Daarin stond ook dat er zo'n 5 miljoen per jaar wordt vrijgemaakt voor de begeleiding van vluchtelingen (de minister rekent €1000 per vluchteling). Een mooi bedrag, maar lager dan VluchtelingenWerk gehoopt had. "We begrijpen dat we de minister in tijden van bezuinigingen niet kunnen overvragen, maar het wordt nog wel een uitdaging om voor dit bedrag in het hele land de gewenste kwaliteit te kunnen leveren", vervolgt Dorine Manson. "We roepen daarom gemeenten op hierin ook hun verantwoordelijkheid te nemen en dit bedrag aan te vullen".

Schat aan ervaring

VluchtelingenWerk wil graag nog met de minister overleggen over de verdere uitwerking van de regeling. "vanuit onze jarenlange betrokkenheid bij de begeleiding van vluchtelingen hebben we een schat aan ervaring opgedaan die we graag met de minister willen delen", aldus Dorine Manson. "Dat minister Leers de inzet van vrijwilligers waardeert is een opsteker voor onze 7000 vrijwilligers. Met hart en ziel helpen zij vluchtelingen hun bestaan in Nederland tot een succes te maken."

Deel dit met anderen