donderdag 11 juni 2015

Noodzaak tot bescherming Oeigoeren eindelijk erkend

Oeigoeren

Oeigoeren die in Nederland om bescherming vragen lopen gevaar bij terugkeer en hebben die bescherming ook nodig. Dat oordeelde de hoogste bestuursrechter in Nederland vandaag. VluchtelingenWerk Nederland heeft zich jarenlang ingezet voor deze Oeigoerse vluchtelingen, samen met Amnesty International. Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Nederland: “Wij zien deze uitspraak als een groot succes na jarenlange inspanningen. We verwachten nu ook dat staatssecretaris Dijkhoff het beleid voor Oeigoeren aanpast. De Chinese overheid beschouwt alle Oeigoerse vluchtelingen als politieke vijand. Terugkeerders lopen groot risico op marteling en gevangenisstraffen in werkkampen.”

Marteling en werkkampen

De Chinese autoriteiten houden Oeigoerse vluchtelingen ook in het buitenland scherp in de gaten. China ziet het aanvragen van asiel als landverraad, waar zware straffen als marteling en gevangenisstraffen in werkkampen op staan. Voor Oeigoerse vluchtelingen in Nederland is er dus geen weg terug. Kuipers: “De afgelopen jaren keken wij met verbazing naar de terughoudenheid van de Nederlandse overheid om deze mensen de bescherming te bieden die zij nodig hebben.”

Aanpassen beschermingsbeleid

VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International vroegen 2013 met een rapport al aandacht voor de situatie van Oeigoerse vluchtelingen in Nederland. Toen zag Nederland geen reden het beschermingsbeleid voor Oeigoeren aan te passen. De hoogste rechter erkent nu de noodzaak tot bescherming van Oeigoeren die een asielverzoek hebben gedaan. “Hoewel het hier gaat om een relatief klein aantal mensen zien wij dit als een groot succes. De gevolgen zijn voor deze mensen levensgroot.” aldus Kuipers.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: