vrijdag 13 september 2013

Publicatie VluchtelingenWerk: 'Als terugkeer niet mogelijk is'

VluchtelingenWerk vindt dat het buitenschuldbeleid niet bedoeld is voor mensen die niet terug durven of willen vanwege bijvoorbeeld de slechte veiligheidssituatie. Hiervoor kunnen andere maatregelen nodig zijn, zoals aanpassingen in het landenbeleid. Het huidige beleid hoeft dus niet te worden verruimd naar andere doelgroepen. Het huidige beleid moet wel worden verbeterd. Lees meer in de publicatie 'Als terugkeer niet mogelijk is'.

Het buitenschuldbeleid

De terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers is veelvuldig onderwerp van discussie. Niet iedereen die terug wíl keren, kán daadwerkelijk vertrekken naar het land van herkomst. Bijvoorbeeld omdat autoriteiten van herkomstlanden de benodigde documenten niet verstrekken. De overheid erkent dat er soms mensen zijn die niet terug kunnen keren. Hiervoor is buitenschuldbeleid gemaakt.

Publicatie van VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk is kritisch op de werking van het huidige buitenschuldbeleid. Het komt voor dat mensen ondanks alle inspanningen die zij verrichten om terug te keren, niet voor een buitenschuldvergunning in aanmerking komen. Om dit op te lossen, moet een aantal knelpunten in het beleid worden aangepakt.

  • Lees onze visie en diverse praktijkverhalen in de publicatie 'Als terugkeer niet mogelijk is'. Download hier (pdf).

 

Deel dit met anderen