donderdag 7 november 2013

'Vervolgde homoseksuele asielzoekers moeten beter beschermd worden'

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag uitspraak gedaan over de rol van seksuele gerichtheid in een asielverzoek. Het Hof oordeelt dat van homoseksuele asielzoekers niet verwacht mag worden dat zij hun gerichtheid in hun land van herkomst geheim houden of zich terughoudend opstellen om vervolging te voorkomen.

Deze uitspraak is van belang bij de beoordeling van het asielverzoek van alle zogeheten LHBT-ers (lesbiennes, homoseksuelen, bi-seksuelen en transgenders). VluchtelingenWerk ondersteunde de rechtszaak om een duidelijk uitspraak op dit onderwerp te krijgen.

Niet terug de kast in

"Op dit moment jaagt de overheid homoseksuelen terug in de kast door te stellen dat zij zich terughoudend moeten opstellen om zo geen risico te lopen", zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland. "Wij vinden dat je dit niet van mensen kunt vragen en zijn blij dat het Hof nu ook oordeelt dat dit in strijd is met de doelstelling van vluchtelingenbescherming. Nederland en alle andere EU-landen moeten voortaan bij het beoordelen van asielverzoeken rekening houden met dit oordeel."
VluchtelingenWerk Nederland, de Vrije Universiteit en COC Nederland ondersteunden de advocaten van de betreffende asielzoekers. "Op deze wijze willen wij heldere uitspraken krijgen over onderwerpen die voor vluchtelingen belangrijk zijn", legt Manson uit.

Vervolging

De asielzoekers in deze zaken waren allen afkomstig uit landen met wetgeving waarin op homoseksuele handelingen een gevangenisstraf staat. Het Hof oordeelt dat de enkele strafbaarstelling van homoseksuele handelingen niet  leidt tot vluchtelingschap. Als de landen van herkomst gevangenisstraf echter daadwerkelijk toepassen, oordeelt het Hof dat er sprake is van vervolging in de zin van het vluchtelingenverdrag. Nederland moet de vluchteling dan een vluchtelingenstatus geven. Manson: "Wij zijn blij met de uitspraak. Het Vluchtelingenverdrag is er juist om dit soort specifieke groepen te beschermen. Vluchtelingenbescherming betekent dat je niet hoeft te verbergen wie je bent, maar dat je gewoon jezelf mag zijn."

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: