vrijdag 29 december 2017

VluchtelingenWerk Nederland: staatssecretaris Harbers, kom toezegging Griekse eilanden na

VluchtelingenWerk Nederland roept staatssecretaris Harbers op om alles te doen een humanitaire ramp op de Griekse eilanden af te wenden. De vluchtelingenkampen op de eilanden zijn overbevolkt en allesbehalve klaar voor de winter. Van een eerdere toezegging van de staatssecretaris is nog weinig terechtgekomen, terwijl de winter zijn intrede doet.

Onmenselijke omstandigheden

Zo’n 13.000 vluchtelingen verblijven op dit moment onder onmenselijke omstandigheden op de Griekse eilanden. Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij VluchtelingenWerk Nederland: “Dit is meer dan het dubbele van de capaciteit van deze kampen. Zij verblijven in zomertenten, er is slechte hygiene, onvoldoende medische voorzieningen. Tijdens de kerst is ook de stroom uitgevallen in een van de grootste kampen op het eiland Lesbos.” De vrees is dat er opnieuw doden zullen vallen omdat de kampen niet bestand zijn tegen de winterkou. Een jaar geleden vielen in deze kampen al 5 doden door de winterse omstandigheden.

Van toezegging staatssecretaris komt niets terecht

Begin december zei staatssecretaris Harbers dat zo’n 50% van de vluchtelingen op de Griekse eilanden zouden worden overgebracht naar het vasteland, waar de omstandigheden beter zijn. VluchtelingenWerk Nederland ziet dat hier bijna een maand later nog niets van terecht komt. Kuipers: “Wij roepen de staatssecretaris op om al het mogelijke te doen om de vluchtelingen zo snel mogelijk naar het vasteland over te laten brengen. Wij vragen ons af of de staatssecretaris voldoende druk zet op de Griekse overheid om de omstandigheden op de eilanden te verbeteren.”

Geen gebrek aan geld, maar aan politieke wil

Ook Nederland is verantwoordelijk voor de crisis op de eilanden. De vluchtelingen moeten daar wachten op hun procedure, als onderdeel van de EU-Turkijedeal waar ook Nederland aan meewerkt. Maar er is onvoldoende politieke wil om de problemen op te lossen. Kuipers: “Dit is de meest overgefinancierde crisis ter wereld. Per vluchteling is een ongekend budget beschikbaar om de opvang te verbeteren. Toch blijft deze onder het humanitaire minimum. Daar zouden we als Nederland geen genoegen mee mogen nemen.”

 

#OpenTheIslands Tweets

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: