Bitania (8) en Yosan (7): 'Het pretpark was het allerleukste!'

Elk jaar gaan honderden kinderen mee met de Kindervakantieweken van  VluchtelingenWerk. Een week lang alleen maar leuke dingen doen. En vrienden maken natuurlijk, zoals Bitania en Yosan. Zij zijn vanaf dag één onafscheidelijk.

Bff’s

De eerste dag in het mooie vakantiehuis middenin de Drentse bossen vond Bitania (8) best een beetje spannend. 'Maar toen zag ik Yosan (7) staan. Ik vroeg: "Wil je met mij spelen?" Toen waren we vriendinnen. De rest van de vakantie speelden we samen. Maar ook met andere kinderen hoor, zoals met Annelies en Annelien.' Dat zijn twee zusjes uit Sierra Leone.

Vol verhalen

Voor Bitania is het haar eerste vakantie. Yosan, ook uit Eritrea, is al eerder een weekje weggeweest met de kindervakantieweken. VluchtelingenWerk-Vrijwilliger Leo regelde dat Yosan, haar broer Seam (11) en haar moeder mee konden. Leo: 'Voor de kinderen is het zo goed dat ze andere kinderen ontmoeten en lekker kunnen spelen. En dat ze ook in de vakantie veel Nederlands spreken. Als ik ze ophaal, zie ik wat een hoop energie het geeft. Ze zitten vol verhalen en laten allemaal foto’s en filmpjes zien. De vakantie doet ze ontzettend goed.'

(Op de foto: van links naar rechts: Annelies, Yosan en Bitania)

Toetje met aardbeien

Een week lang doen de kinderen alleen maar leuke dingen: een speurtocht in het bos, maskers maken, kleien, van de zeephelling glijden, picknicken met wel honderd pannenkoeken bij de hunebedden. Yosan: 'En we eten ook heel lekker. Vooral het toetje met aardbeien.' Maar het hoogtepunt van de week dat was wel het bezoek aan een pretpark.

Allerleukste vakantie

'Dit is een superleuke vakantie', zegt Yosan. Er was maar één ding niet leuk: afscheid nemen. 'Het is zo jammer om weer naar huis te gaan.' Dat vindt Bitania ook. Maar hun afscheid is niet voor altijd. 'Ik ga straks bij Yosan op bezoek als ze jarig is.'


Laat vluchtelingkinderen er niet alleen voor staan!

Onbezorgd spelen op vakantie is voor veel kinderen van vluchtelingen niet vanzelfsprekend. Terwijl afleiding juist voor hen zo ontzettend belangrijk is. Help jij hen even ontsnappen aan het leven op een asielzoekerscentrum of hun zorgen thuis?

Steun de Kindervakantieweken

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger, vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: