Familie Harutyunyan, Armenië: 'Wennen aan de realiteit van het leven in Armenië'

De familie Harutyunyan woonde 17 jaar in Nederland. Volledig geïntegreerd. Na al die jaren moesten ze terug naar Armenië. De twee kinderen van vier en zes die hier geboren en geworteld zijn vallen helaas niet onder het Kinderpardon.

Met Opgeheven Hoofd

Omdat het gezin zich goed bewust was van de negatieve impact van gedwongen uitzetting, hebben ze gekozen voor terugkeerbegeleiding via het terugkeerproject Met Opgeheven Hoofd. VluchtelingenWerk heeft gesprekken met ze gevoerd en ze in contact gebracht met de partnerorganisatie Caritas in Armenië.

Een nieuwe start

Het is de familie gelukt om een klein appartementje in het zuiden van de hoofdstad Yerevan te vinden. Het contact met de sociaal hulpverlener van Caritas verloopt gemakkelijk. Het gezin moet nog wel erg wennen aan de realiteit van het leven in Armenië, maar vader van het gezin Alexan kijkt ondanks alles realistisch en veerkrachtig naar de terugkeer: “We zijn nu in Armenië, er is niets meer aan te doen. Het zal tijd nodig hebben om hier de draad op te pakken, maar het heeft geen zin om negatief te worden of te blijven vergelijken met Nederland. We moeten de start voor onze kinderen zo goed mogelijk maken.”

Bouwen aan toekomst en appartement

De kinderen gaan nog niet naar school. Caritas geeft informatie over mogelijke scholen in de buurt. Het gezin gebruikt de tijd nu vooral om zich het reilen en zeilen in de Armeense hoofdstad eigen te maken, de kinderen te laten wennen aan de omgeving en het oude appartement op te knappen.

Werkervaring in Nederland komt van pas

Het vinden van werk is voor Alexan de belangrijkste volgende stap. Zijn technische scholing en de werkervaring die hij in Nederland heeft opgedaan zullen hem van pas kunnen komen. De technische en bouw sector zijn een van de weinige sectoren in Armenië met een redelijke vraag naar expertise en nieuwe kennis. Caritas Armenië helpt hem bij het verkennen van de arbeidsmarkt in deze sector.

Over Armenië

Armenië kent al jarenlang een grotere emigratie dan remigratie. Het merendeel vertrekt uit Armenië vanwege de grote werkeloosheid, lage lonen of vanwege medische problemen. Daarnaast is corruptie aan de orde van de dag. Critici, onder wie journalisten, mensenrechten-activisten, en politieke opposanten worden soms lastig gevallen door de autoriteiten. LHBT’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) hebben te maken met discriminatie door de overheid en met geweld en discriminatie vanuit de maatschappij. Nederland heeft over de afgelopen drie jaar gemiddeld zo’n 275 asielaanvragen per jaar van Armeniërs ontvangen. Van de asielaanvragers heeft ongeveer 14% een verblijfsstatus gekregen.

Meer over de terugkeerprojecten van VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk zet zich in om ervoor te zorgen dat vluchtelingen in ons land de bescherming krijgen die zij nodig hebben. Maar als na een zorgvuldige procedure beslist wordt dat bescherming niet, of niet meer, nodig is kan terugkeer aan de orde komen.


Met de projecten ‘Een Nieuw Hoofdstuk’ en ‘Met Opgeheven Hoofd’ begeleidt VluchtelingenWerk uitgeprocedeerde asielzoekers en asielzoekers die vrijwillig terugkeren. Dit zijn AMIF gesubsidieerde projecten. Reguliere terugkeerbegeleiding wordt gesubsidieerd door het Ministerie van V&J.

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger, vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!