Hamza groeide op in een azc en wil nu graag zelf jongeren begeleiden

Hamza (32) uit Burundi groeide op in een azc: ‘Ik had graag iemand gehad die met me op pad ging’

Hamza reist als 12-jarige met zijn drie broers vanuit Burundi naar Nederland. Na aankomst in Nederland belanden ze al snel in een asielzoekerscentrum (azc). Inmiddels is Hamza 32 jaar en vader van een zoon. Hij blikt terug op deze bijzondere periode. Hoe heeft hij het als kind ervaren?

Moeder nooit meer gezien

Als zijn moeder hem en zijn broers 'op vakantie' stuurt naar Europa, is dit ook de laatste keer dat hij zijn moeder ziet. 'Ik vraag me nog steeds af of mijn moeder toen wist dat dit de laatste keer was .' Nadat Hamza en zijn drie broers uit het opvangcentrum doorstromen naar een asielzoekerscentrum (azc), verblijven ze daar zo’n anderhalf jaar.

Hamza dook voor de documentaire 'De Wijde Wereld' in zijn oude leven in het azcMeteen spelen

'Na aankomst in het azc ging ik vrijwel meteen spelen.' Voor zijn oudste broer is dat heel anders. Hij heeft de verantwoordelijkheid voor zijn drie jongere broertjes, terwijl hij worstelt met een verleden als kindsoldaat. 'Mijn oudste broer ging de boel verkennen en op zoek naar de winkels en een supermarkt, want in deze azc’s moest je wel zelf koken. Hij zorgde voor het eten en wij kwamen na het spelen dan thuis om te eten.' In het azc is geen echte structuur en Hamza heeft niet veel verplichtingen. Hij moest alleen dagelijks bij de receptie tekenen voor zijn aanwezigheid en elke week zijn leefgeld ophalen.

Onhygiënisch

Hamza vertelt dat er soms sprake is van discriminatie onder de bewoners. 'Ondanks de huisregels waren er ook af en toe heftige ruzies. Nadien was er dan geen enkele vorm van nazorg. Dat vind ik jammer.' Ook herinnert hij zich het gebrek aan netheid en hygiëne: 'Binnen het azc was je zelf verantwoordelijk voor de eigen woonomgeving. Het moest dus wel netjes en hygiënisch zijn, maar er was niet echt iemand die je hierop wees en dit controleerde.' Hij wil het liefst zo snel mogelijk weg uit het azc.

Structuur en leren sparen

Na het azc komt Hamza samen met zijn broers terecht in een huis voor zogenoemde Ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) in Arnhem. Jongeren zonder ouders worden daar geplaatst, omdat zij anders te weinig aandacht zouden krijgen. 'Hygiëne, structuur, koken en sparen zijn allemaal dingen die ik daar heb geleerd. In een azc ontbrak dat echt.' Hamza wil daarom nu graag twee dagen in de week als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk aan de slag om daar jongeren te begeleiden die net als hem zonder ouders in Nederland terecht zijn gekomen. 'Ik wil ze graag helpen en mee op pad nemen, want dat heeft niemand destijds voor mij gedaan.'

‘Stel je open voor asielzoekers’

Hamza heeft nog een boodschap voor lezers: 'Mensen zouden zich meer kunnen openstellen voor asielzoekers. Je hoeft echt geen praatje met iedereen te maken, maar "hallo" terug zeggen is al goed genoeg. Vluchtelingen zoeken ook toenadering en van mezelf weet ik nog dat wij veel contact probeerden te maken met mensen buiten het azc. Dat kleine beetje Nederlands dat je spreekt, wil je hiervoor graag gebruiken. Stel je gewoon open en je zult zien dat wij net zoals jij zijn!'

De Wijde Wereld

Aanrader! De ontroerende documentaire 'De Wijde Wereld' volgt Teade Walma, in de jaren negentig docent op De Wijde School. Hier gaf hij les aan kinderen van asielzoekers. In deze documentaire zoekt hij deze kinderen op, vijftien jaar later. Hamza werkte hieraan mee. 'Het filmwerk heeft in totaal zo’n twee jaar geduurd. Het had een therapeutische werking, omdat ik normaliter niet veel praat over deze periode in mijn leven. De enige mensen met wie ik dit onderwerp weleens besprak zijn medevluchtelingen die hetzelfde hebben meegemaakt en hier ook zonder ouders zijn gekomen.' Televisie-uitzending maandag 3 augustus 2020 om 22.10 uur op NPO2.
>> Lees hier meer over de documentaire

Trailer documentaire 'De Wijde Wereld'

Trailer DE WIJDE WERELD

 


Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger, vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: