Husseindad (38): 'Als je de taal niet kent, hoor je er niet bij'

Twee jaar lang zwierf de Afghaanse Husseindad met zijn vrouw en kinderen door het Midden-Oosten en Europa voordat zij uiteindelijk aankwamen in Nederland. Husseindad is analfabeet en werkt keihard om hier een toekomst op te bouwen. Zijn jobcoach Wim van project Startbaan helpt hem daarbij.

"Elke donderdag ging ik naar het kantoor van VluchtelingenWerk. Elke week vroeg ik hetzelfde: Mag ik beginnen met inburgeren? Is er ergens werk dat ik mag doen? Inmiddels loop ik stage in een naaiatelier, maar drie jaar lang mocht ik niets."

'Als je de taal niet kent, hoor je er niet bij'

"Als kind heb ik nooit leren lezen of schrijven. In Afghanistan deed ik veel naaiwerk, maar in Nederland moet ik eerst alfabetiseren voordat ik daarmee aan de slag kan. Als je de taal niet kent, hoor je er niet bij. Terwijl ik juist graag mee wil doen en wil inburgeren. Ik wil zelfstandig zijn en voor mijn gezin kunnen zorgen."

Een stap naar een nieuwe toekomst

"Mijn vrouw en kinderen helpen me met Nederlands leren. We kijken samen kinderprogramma’s op televisie en lezen kleine stukjes. Nu ik werk, leer ik de taal veel sneller. En ik heb geen tijd om aan mijn verleden te denken."

"Met mijn stage heb ik een eerste stap gezet naar mijn nieuwe toekomst: een eigen kledingreparatiezaak. Wim, mijn begeleider bij VluchtelingenWerk, helpt me daarbij."

Wim is jobcoach bij ons project Startbaan. Hij hielp Husseindad bij het vinden van zijn stageplek. De afgelopen twee jaar zijn in dit project ruim 450 vluchtelingen begeleid naar een werkplek of stage.

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger, vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!