Majd (12) en Mayar (11): 'We hebben patat met mayo gegeten en gezwommen'

Een beetje spannend vonden Majd (12) en zijn zus Mayar (11) het wel, een week op vakantie zonder ouders. Maar ze maakten snel vrienden en deden leuke dingen. Ook dit jaar gaan er weer honderden vluchtelingenkinderen naar de kindervakantieweken van VluchtelingenWerk.

Op vakantie gaan. Voor veel kinderen zo vanzelfsprekend, maar niet voor kinderen in een asielzoekerscentrum (azc). Zoals Majd en Mayar, broer en zus uit Syrië.  Terwijl het juíst voor hen zo fijn is om even weg te zijn uit het saaie gebouw met lange gangen en betonnen trappen.

Weg van de oorlog

Majd en Mayar zijn nog maar kort in Nederland. Afscheid nemen van Syrië en zijn vrienden was moeilijk, vond Majd. Maar het was er te gevaarlijk. Hij vertelt dat zijn oudere broer is omgekomen in oorlogsgeweld. ‘Hier is het rustig. Geen oorlog.’ Majd en Mayar zijn blij dat ze weer samen zijn met hun vader die al eerder naar Nederland was gekomen. Anderhalf jaar hadden ze hem niet gezien.

Vriendschappen

In de bossen bij Leusden is het deprimerende azc even ver weg. Hier zorgen vrijwilligers als Pascal voor een leuke, ontspannen en afwisselende week vol activiteiten. Pascal: ‘Soms merk ik dat kinderen veel hebben meegemaakt, maar hier zijn het vooral gewoon kinderen die lekker spelen en ravotten. De jongens zijn veel aan het voetballen, ik zie dat er mooie vriendschappen ontstaan.’

Patat met mayo

Mayar is graag in de speeltuin, samen met haar vriendinnetje Shima. Het springkussen is favoriet. Ze vertellen over de wandeling naar het dorp, kip en patat met mayo, een dansworkshop en levend Stratego in het bos. ‘We hebben gezwommen, dat was ook heel leuk’, vult Majd aan. Zoef weg is hij, naar zijn vrienden op het voetbalveld. En de meiden staan alweer te springen.

Help mee: geef om vluchtelingkinderen

Onbezorgd spelen op vakantie is voor veel kinderen van vluchtelingen niet vanzelfsprekend. Terwijl afleiding juist voor hen zo ontzettend belangrijk is. Help jij hen even ontsnappen aan het leven op een asielzoekerscentrum of hun zorgen thuis?

Steun de Kindervakantieweken

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger, vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: