Mazan (45), Noord-Irak: 'Ik wachtte mijn asielaanvraag niet langer af'

Mazan Serwan ontvluchtte Noord-Irak om een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn vlucht duurde zes maanden.

Mazan reisde door Griekenland, Macedonië, Bulgarije, Servië, Kroatië, Slovenië, Zwitserland, Duitsland, Italië, Frankrijk, België en kwam uiteindelijk aan in Nederland. 'Ik heb meer van Europa gezien dan de meeste Nederlanders.' Hij was twee maanden in Nederland toen hij besloot de beslissing van zijn asiel niet langer af te wachten. Mazan had een inkomen nodig voor zijn familie en de procedure zou nog langer dan een jaar duren.

'Ik heb nu tenminste inkomen'

'Mensen begrijpen niet waarom ik ben teruggekeerd, na zo’n lange reis. Maar ik ben blij dat ik terug ben bij mijn familie, vrouw, kinderen en ouders.' Met hulp van VluchtelingenWerk en partnerorganisatie ETTC werd hij partner bij de supermarkt van zijn broer. 'Mijn inkomen is niet hoog. Zo’n 300 euro per maand. Maar ik heb nu tenminste een inkomen. Dat is voor mij heel veel waard. Ik ben aan het sparen, zodat we onze winkel kunnen verplaatsen naar de bazaar. Daar zullen meer klanten komen en dat zal ons inkomen dus ook goed doen.'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Noord-Irak

De Iraakse Koerdische Regio in Noord-Irak is een autonome/federale regio binnen de staat Irak met een eigen president, parlement en leger. De veiligheidssituatie is over het algemeen redelijk goed. Dit ondanks de strijd met IS net buiten de Koerdische regio en de verdere instabiliteit in Irak. De economische situatie is minder goed. Verschillende factoren dragen daaraan bij. Zo krijgt Erbil al drie jaar lang geen geld meer van de olieopbrengsten van het land. Ook brengt de strijd met Irak en IS grote hoeveelheden vluchtelingen: anderhalf tot twee miljoen op acht miljoen Koerden. De meeste Koerden wijten de huidige economische crisis vooral aan de corruptie van hun eigen overheid.

In 2016 kwam in 980 van 2035 asielaanvragen uit heel Irak in eerste aanleg een positieve beslissing. VluchtelingenWerk begeleidt alleen terugkeer naar Iraaks-Koerdistan. De rest van Irak vindt VluchtelingenWerk hiervoor te onveilig. Mazan ontvluchtte Noord-Irak om een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn vlucht duurde zes maanden.

Meer over de terugkeerprojecten van VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk zet zich in om ervoor te zorgen dat vluchtelingen in ons land de bescherming krijgen die zij nodig hebben. Maar als na een zorgvuldige procedure beslist wordt dat bescherming niet, of niet meer, nodig is kan terugkeer aan de orde komen.

 

Met de projecten ‘Een Nieuw Hoofdstuk’ en ‘Met Opgeheven Hoofd’ begeleidt VluchtelingenWerk uitgeprocedeerde asielzoekers en asielzoekers die vrijwillig terugkeren. Dit zijn AMIF gesubsidieerde projecten. Reguliere terugkeerbegeleiding wordt gesubsidieerd door het Ministerie van V&J.

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger, vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!