Shermin uit Iran zal nooit vergeten wat vrijwilliger Ali voor hem heeft betekend

Shermin, Iran (37): 'Mijn vrijwilliger was een licht in de duisternis'

Shermin Amiri vluchtte in 2011 naar Nederland en is nu senior teamleider bij VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland. Onlangs schreef hij een ode aan 'zijn' vrijwilliger Ali, die met haar pan soep letterlijk en figuurlijk voor warmte zorgde tijdens die eerste, kille winters in Nederland. 'Ali is één van die parels van VluchtelingenWerk. Dankzij haar zag ik weer licht.'

Altijd aanwezig

Ruim acht jaar geleden verhuisde ik van het azc naar het dorp waar ik nog steeds woon. Door VluchtelingenWerk kwam ik in contact met een vrijwilligster. Een lieve en rustige dame die op een onzichtbare manier altijd aanwezig was om mij en nog een andere vluchteling bij te staan en thuis te laten voelen. Sinds ik haar ken, zijn er momenten geweest die ik nooit zal vergeten en die voor altijd een bijzondere plek in mijn hart en gedachten zullen hebben.

Hartverwarmende pan soep

Taal en cultuur zijn niet het enige waaraan je hier als nieuwkomer moet wennen. Voor iemand uit het Midden-Oosten is het klimaat in Nederland net zo ingewikkeld als lange klanken en haring met uitjes. Op een van de koude avonden in december, zo’n zes jaar geleden, lag ik grieperig op de bank en had ik zelfs geen kracht om voor een warme maaltijd te zorgen. Toen klopte ineens iemand op de deur, ik deed open en daar stond Ali met een pan warme en heerlijke soep op de stoep. Een hartverwarmend gebaar om te laten zien dat ik niet alles alleen hoefde te doorstaan.

Erbij horen

Toen ik mij veilig genoeg voelde in Nederland om de eerste stappen te zetten richting een betere toekomst, was Ali degene die mijn uitgestoken hand aannam en mij in contact bracht met een boekwinkel waar ik als winkelmedewerker mocht werken. Dat was mijn eerste vrijwilligerswerk in Nederland, het gaf mij dat bijzondere gevoel: het gevoel dat je erbij hoort.

Bijzondere ervaring

Een van de meest bijzondere ervaringen in mijn leven heb ik te danken aan haar. Ik mocht als vrijwilliger mijn tijd doorbrengen in de wereld van de bijzondere bewoners van een zorgcentrum. Daar leerde ik dat we de angst voor het onbekende moeten doorbreken om de schoonheid van het leven te kunnen omarmen.

Zoveel parels

Vrijwilligster Ali… Zij zorgde voor hete soep en warmte in die kille winter. Zij was voor mij een licht in de duisternis. Dankzij haar zag ik weer licht. Dankzij haar zag en voelde ik de onmetelijke waarde van vrijwilligerswerk. Ali is één van die parels van VluchtelingenWerk, een organisatie waar ik met heel veel plezier voor werk.

Dank je wel Ali. Dank jullie wel allemaal, lieve vrijwilligers van VluchtelingenWerk...

Steun vluchtelingen als Shermin

Iedere vluchteling zoals Shermin heeft een eigen verhaal. Met jouw steun geven we vluchtelingen de begeleiding die ze nodig hebben om hun toekomst in Nederland op te bouwen. Help daarom nu mee met een gift.

Ja, ik help mee!

 

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger, vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: