Sief: 'Goede advertentie in De Telegraaf'

Sief woont nu bijna een jaar in Nederland. Hij maakte de gevaarlijke reis alleen via Jordanië naar Europa, maar sinds een paar maanden is hij weer met zijn gezin herenigd. Hij woont nu samen met zijn vrouw Jumana en kinderen in Rotterdam. Omdat hij graag aan Nederlanders zijn verhaal wilde vertellen, deed Sief een tijd terug mee aan het EO-programma 'Rot op naar je eigen land'. Hoe gaat het nu met hem?

Geld stelen

'Ik vind het lastig als Nederlanders denken dat wij hier komen om jullie geld te stelen. Een vrouw in het programma zei dat tegen mij. Ze bedoelde het niet persoonlijk, dat was haar mening over alle vluchtelingen. Maar wij hadden een goed leven in Syrië, wij hadden ons eigen geld. Daar is alles ook goedkoper en hoef je niet voor alles een verzekering af te sluiten.
Ik weet niet of de mening van Nederlanders over vluchtelingen de afgelopen tijd is verandert, daarvoor zou je veel mensen moeten spreken. Maar ik vind het heel goed dat die bekende mensen hun stem hebben laten horen.' Sief verwijst naar de advertentie in de Telegraaf op 3 september waarin ruim 130 bekende Nederlanders laten weten dat op hen beroep mag worden gedaan (lees hier meer over de advertentie).

Een veilig leven

'Stel dat je in Syrië een bepaald probleem hebt, bijvoorbeeld met je auto. En als je mij dat vertelt, dan zou ik,' zegt Sief wijzend op de hoge flat achter hem, 'daar precies het appartement kunnen aanwijzen van de persoon die je nodig hebt. Omdat we elkaar in de buurt allemaal kennen.' Volgens hem zijn Nederlanders best individualistisch, op zichzelf.
'Ik mis ook wel het weer in Syrië', lacht Sief, terwijl hij naar de stromende regen kijkt. 'Natuurlijk is het belangrijk nu dat we veilig zijn. Dat wil ik ook voor mijn vrouw en kinderen: een goed leven.' Hij geeft Yazan, zijn zoon van bijna één, een knuffel. Hij is enorm blij om weer herenigd te zijn met zijn gezin, na een paar maanden alleen wonen in een asielzoekerscentrum.

Mooi of mooie?

Sief krijgt drie keer per week twee uur les in de Nederlandse taal. Vloeiend spreekt hij het nog niet, maar hij verstaat al veel en spreekt verstaanbaar. 'Ik snap alleen niet wanneer je mooi of mooie gebruikt. Waarom is het een mooie tafel en die tafel is mooi? En er zijn zoveel regels maar soms kloppen ze ook niet, dat is verwarrend.' Zijn twee oudste kinderen gaan inmiddels naar een basisschool om de hoek, waar de oudste dochter ook in het Nederlands les krijgt. Trots telt ze tot tien en zingt ze even later het ABC.

Filmpje hereniging

Bekijk het mooie filmpje over de hereniging van Sief met zijn vrouw en kinderen (2:08):

 

Gezinshereniging op Schiphol

Gezinshereniging op Schiphol

 

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger, vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!