Sief, Tayebeh, Saeed, Mustafa: 'BN'ers bedankt voor de advertentie!'

In De Telegraaf stond donderdag 3 september een paginagrote advertentie. Prominenten, van Heleen van Royen tot Linda de Mol en Chantal Janzen, roepen op tot meer compassie voor vluchtelingen. Hun boodschap: 'Op ons kun je een beroep doen!' Veel vluchtelingen voelen zich gesteund door de warme steunbetuiging van deze prominenten. Zo ook Sief, Tayebeh, Saeed, Mustafa. Hieronder hun persoonlijke verhaal.

Sief: 'Veel vluchtelingen hadden een goed leven'

Sief uit Syrië woont samen met zijn vrouw Jumana en drie kinderen in Rotterdam. Sinds een paar maanden is hij weer met zijn gezin herenigd, nadat hij eerst zelf via Jordanië naar Nederland was gevlucht. Omdat hij graag aan Nederlanders zijn verhaal wilde vertellen, deed Sief een tijd terug mee aan het EO-programma 'Rot op naar je eigen land'. Sommige reacties die hij toen kreeg, vond hij schokkend. 'Sommige Nederlanders denken dat wij hier alleen zijn om jullie geld te stelen. Maar een groot deel van de vluchtelingen had een goed leven in het land van herkomst. Ik wil vooral dat mijn vrouw en kinderen veilig zijn.' Lees hier een interview met Sief en bekijk een filmpje van de hereniging met zijn gezin.

Tayebeh: 'Ik heb een goed gevoel over de toekomst'

Tayebeh (26) komt uit Iran en is nu zo'n twee jaar in Nederland. Naast het voorbereiden voor het staatsexamen 2, is ze gestart met de master chemie aan de VU. Inmiddels heeft ze al een mooi netwerk van Nederlandse vrienden opgebouwd, ondanks de verschillende cultuurshocks waar ze tegenaan liep. Het meest rare vond ze dat Nederlanders zo direct zijn, maar inmiddels is ze ook daaraan gewend. Met een glimlach zegt ze nog: 'Ik heb een goed gevoel over de toekomst.'

Saeed: 'Ik heb een boek geschreven'

Het leven in Amsterdam bevalt Saeed Al-Jariri (52) uit Jemen erg goed. Zelf is hij nu een jaar in Nederland en onlangs heeft hij te horen gekregen dat zijn gezin ook mag komen vanuit Jemen. Over zijn dagen in Amsterdam heeft Saeed een boek geschreven dat ook in de winkels zal verschijnen. 'The old days of an Arabic boy in Amsterdam.' Het boek is in het Arabisch geschreven, maar hij hoopt dat het ook in het Nederlands zal verschijnen zodat velen zijn verhaal kunnen lezen.

Mustafa: 'Ajax!'

Mustafa (25) uit Somalië woont sinds zes jaar in Nederland. Na een jaar of drie heeft hij asiel gekregen en nu ook een Nederlands paspoort. Hij had weinig moeite met het leren van de Nederlandse taal en beheerst het dan ook erg goed. Inmiddels volgt hij een Nederlandse studie in elektriciteit in Amsterdam. Af en toe gaat hij naar Amsterdam Arena om Ajax aan te moedigen. Dat vindt hij ook één van de leukste dingen aan Nederland: 'Voetbal!'

 

 

Deel dit met anderen

Meer persoonlijke verhalen

Ben je vrijwilliger, vluchteling of sympathisant en heb je ook een interessant verhaal? Laat het ons weten!