Evacuatie op Griekse eilanden. Wat moet er gebeuren?

Een Corona-uitbraak dreigt op de Griekse eilanden met een mogelijke catastrofe als gevolg. Wat moet er precies gebeuren volgens VluchtelingenWerk? Wie regelt opvang, wat kan Nederland doen en wat zijn de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot Corona?

1. Wat moet er gebeuren?

De vluchtelingen op de Griekse eilanden moeten zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Een corona-uitbraak in de overbevolkte kampen zou rampzalig uitpakken: er is een groot gebrek aan medische zorg, onderdak, en hygiëne. Zo is er op het eiland Lesbos 1 kraan op 1.300 mensen beschikbaar. Het lukt Europa al vier jaar niet om voor die meest basale opvangomstandigheden te zorgen. Daarom moeten de bewoners van de kampen zo snel mogelijk naar het vasteland worden verplaatst. Daar moet zo snel mogelijk veilige, humane, hygiënische opvang komen met voldoende medische zorg

Maar Griekenland kan dit niet alleen. Het land heeft hiervoor de hulp nodig van alle andere 27 EU-lidstaten. Als elk land 1000 mensen opneemt, krijgt een groot deel van de mensen de bescherming die nu zo hard nodig is. De meest kwetsbaren, zoals alleenstaande kinderen en gezinnen zouden dan als eerste aan de beurt moeten zijn.

2. Wat kunnen Nederland en Europa doen?

De Europese lidstaten moeten de Griekse autoriteiten en Griekse hulporganisaties volledige steun geven voor de benodigde middelen: medische hulp, sociale hulp maar ook de menskracht om dit op korte termijn te realiseren. Wij vragen minister-president Rutte dit zo snel mogelijk te bespreken met zijn collega's in Brussel. De kampen waren al onbewoonbaar en gevaarlijk, maar met het coronavirus is het gevaar enorm toegenomen. Een catastrofe dreigt.

3. Zorgen we zo juist niet voor mogelijke verspreiding van het Corona-virus op het vasteland?

In de vluchtelingenkampen op de eilanden is op dit moment nog geen besmetting gevonden. Maar dit lijkt slechts een kwestie van tijd. In de kampen zijn op dit moment nauwelijks mogelijkheden om de verspreiding af te remmen. Daarom moet nu worden ingegrepen, voor het te laat is. Natuurlijk zouden alle vluchtelingen gecheckt moeten worden en zo nodig moeten quarantainemaatregelen worden genomen als er twijfel is over corona.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: