Evacuatie op Griekse eilanden: Wat moet er gebeuren?

De eerste corona-uitbraak heeft plaatsgevonden op de Griekse eilanden en heeft een mogelijke catastrofe als gevolg. In het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos werd op 2 september de eerste besmetting geconstateerd. Wat moet er precies gebeuren volgens VluchtelingenWerk? Wie regelt opvang, wat kan Nederland doen en wat zijn de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot Corona?

1. Wat moet er gebeuren?

De vluchtelingen op de Griekse eilanden moeten zo snel mogelijk worden geëvacueerd. De corona-uitbraak in de overbevolkte kampen kan rampzalig uitpakken: er is een groot gebrek aan medische zorg, onderdak, en hygiëne. Zo is er in kamp Moria op Lesbos 1 kraan op 1.300 mensen beschikbaar. Het lukt Europa al vier jaar niet om voor die meest basale opvangomstandigheden te zorgen. Daarom moeten de bewoners van de kampen zo snel mogelijk naar het vasteland worden verplaatst. Daar moet zo snel mogelijk veilige, humane, hygiënische opvang komen met voldoende medische zorg

Maar Griekenland kan dit niet alleen. Het land heeft hiervoor de hulp nodig van alle andere 27 EU-lidstaten. Als elk land 1000 mensen opneemt, krijgt een groot deel van de mensen de bescherming die nu zo hard nodig is. De meest kwetsbaren, zoals alleenstaande kinderen en gezinnen zouden dan als eerste aan de beurt moeten zijn.

2. Wat kunnen Nederland en Europa doen?

De Europese lidstaten moeten de Griekse autoriteiten en Griekse hulporganisaties volledige steun geven voor de benodigde middelen: medische hulp, sociale hulp maar ook de menskracht om dit op korte termijn te realiseren. Wij vragen minister-president Rutte dit zo snel mogelijk te bespreken met zijn collega's in Brussel. De kampen waren al onbewoonbaar en gevaarlijk, maar met het coronavirus is het gevaar enorm toegenomen. Een catastrofe dreigt.

3. Zorgen we zo juist niet voor mogelijke verspreiding van het Corona-virus op het vasteland?

In vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos heeft de eerste besmetting plaatsgevonden. In de andere vluchtelingenkampen is er op dit moment nog geen besmetting gevonden. Maar dit lijkt slechts een kwestie van tijd. In de kampen zijn op dit moment nauwelijks mogelijkheden om de verspreiding af te remmen. Daarom moet nu worden ingegrepen, voor het te laat is. Natuurlijk zouden alle vluchtelingen gecheckt moeten worden en zo nodig moeten quarantainemaatregelen worden genomen als er twijfel is over corona.

Steun voor vluchtelingen in Griekenland

VluchtelingenWerk pleit voor directe aanpak van de mensonterende situatie van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Met de dreiging van het coronavirus moet er extra snel gehandeld worden. Wij ondersteunen daarom de lokale partnerorganisatie Greek Council for Refugees. We vinden het belangrijk dat asielzoekers daar asiel kunnen aanvragen onder gezonde omstandigheden en daarbij onafhankelijke voorlichting en hulp krijgen. Net als in Nederland.

Help ook mee en doneer direct >>

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: