Hartverwarmende initiatieven die vluchtelingen een hart onder de riem steken

De een organiseert een spelletjesmiddag voor vluchtelingkinderen, de ander verkoopt een virtueel biertje… De initiatieven die mensen opzetten voor vluchtelingen zijn hartverwarmend. Ze willen zelf of namens hun bedrijf vluchtelingen even alles laten vergeten of afleiding bieden in deze gespannen tijd. Op deze pagina staan verrassende voorbeelden op een rij.

Lieke liep de alternatieve Vierdaagse voor VluchtelingenWerkLieke wandelde de alternatieve Vierdaagse

Lieke had als streefbedrag 500 euro, maar daar is ze ruimschoots overheen gegaan! Ze heeft maar liefst 1.100 euro opgehaald met haar actie! Ze steunde VluchtelingenWerk door mee te doen aan de Alternatieve Vierdaagse. Van 21 t/m 24 juli 2020 (de periode waarin de Nijmeegse Vierdaagse zou plaatsvinden maar wegens COVID-19 geannuleerd moest worden) heeft Lieke elke dag 10 kilometer gelopen. Ze schrijft op haar actiepagina: ‘1 procent van de wereldbevolking is op de vlucht voor oorlog en geweld. Deze mensen leven vaak in erbarmelijke omstandigheden, en door COVID-19 is de situatie zelfs verslechterd. Daarom wil ik geld inzamelen voor VluchtelingenWerk.’

Ook een actie steunen of zelf een actie aanmaken? Ga dan naar ons actieplatform.

Een mooi boek lezen én vluchtelingen steunen

Voor de vader van schrijver Thorsten Wege eindigde de oorlog niet in 1945. Thorstens grootvader belandde in Brits krijgsgevangenschap. De rest van het gezin moest zien te overleven in Stettin, een voormalige Duitse stad, die nu in handen was van Polen en Russen. De Duitse bevolking werd uitgehongerd, vermoord, verkracht en beroofd. Pas in oktober 1945 lukte het Thorstens grootvader zijn gezin en andere leden van de familie uit de hel van Stettin te halen. Er volgde een vlucht met twaalf verzwakte en uitgehongerde mensen naar het veilige Westen van Duitsland. Die ‘reis’ duurde veertien dagen. Eenmaal aangekomen in de buurt van Bremen wacht het gezin een moeizame herstart. Alles was verloren. 

Thorsten Wege doneert de royalty's van de verkoop van zijn waargebeurde boek 'Onze heimat is niet meer' aan VluchtelingenWerk. Wege: 'Want ook vandaag zijn er nog steeds miljoenen mensen op de vlucht voor honger, oorlog, geweld en vervolging. Ook zij hebben het recht op een veilig bestaan'. Nieuwsgierig geworden naar het boek? Bestel het boek hier.

Geef een rondje voor een goed doel

Een virtueel biertje of portie bitterballen. Van het uitgaansgeld wat jij in deze coronatijd in je zak houdt, kun jij sinds kort vluchtelingen in Nederland helpen. Op de website geefeenrondje.club bestel je via Tikkie heel makkelijk een wijntje of lekkere cocktail. De waarde van jouw bestelling gaat direct naar VluchtelingenWerk. Dus proost! Geef een rondje is een initiatief van Patrick Vermaas.

Een bijzondere middag voor kinderen uit azc Amsterdam

Op een vrijdagmiddag werd het BDO-kantoor (accountancy en advisering) in Amstelveen omgedoopt tot een gezellige spelletjesruimte voor zo’n 35 asielzoekerskinderen. Medewerkers Mariam Giorgadze en Farhana Nabibaks en hun collega's hadden een concreet doel voor ogen: deze groep kinderen – oorlogsvluchtelingen in de leeftijdscategorie van 8 tot 16 jaar – een onvergetelijke middag bezorgen. Mariam Giorgadze heeft zelf tijdens haar jeugd jaren in een asielzoekerscentrum gewoond en benaderde VluchtelingenWerk voor een samenwerking.  Er werd gekleurd, gesjoeld, gespeeld op de Nintendo Wii en volop gelachen tijdens een spannend spelletje Twister. Tussendoor genoot iedereen aan lange tafels van een gezellig etentje met elkaar.

BDO Spellenmiddag in Amstelveen

Kom ook in actie voor vluchtelingen

Niet alleen zetten mensen hartverwarmende initiatieven op, maar er worden ook sportieve en ludieke acties op touw gezet om geld in te zamelen voor vluchtelingen. Ook in actie? Neem een kijkje op ons actieplatform! 

Ga naar ons actieplatform >>

 

Kidsweek gaf vluchtelingkinderen het boek UFO Alarm cadeauLeesboekjes voor kinderen in de gezinslocaties

Kinderkrant Kidsweek wilde graag wat doen voor kinderen op gezinslocaties. Dat zijn speciale azc's waar veelal gezinnen wonen wier asielprocedure er niet positief uitziet. De gezinnen wonen daar vaak langdurig. Kidsweek stuurde 200 exemplaren van het kinderboek 'Ufo alarm' van Jozua Douglas naar drie locaties. Kidsweek wilde de kinderen een verrassing te bieden en even afleiding in een uitzichtloze situatie. 

Robert Ramaker maakte een cd met gevluchte muzikantenSamen musiceren en vluchtelingen helpen

Muzikant Robert Ramaker doneert 1/3 deel van de opbrengst van zijn nieuwe cd aan VluchtelingenWerk. De cd maakte hij met vluchtelingen uit Syrië, Azerbeidzjan en Oeganda die hij leerde kennen via een koor waar hij dirigent was. Khalil Kader uit Syrie schreef gedichten die Robert vertaalde en een lied van maakte. Zo beoogden ze de Nederlandse cultuur met die van de vluchtelingen te versmelten. Ze hopen in de toekomst vaker samen op te treden op festivals. Beluister en bekijk hier meer over de cd. 

 

 

Meer lichtpuntjes tijdens coronacrisis

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: