bewoner azc en buurtbewoner omhelzen elkaar

Open azc dag 2021

Bijzonder: deze maand kun je online binnenkijken in een asielzoekerscentrum (azc)!

Leven in een azc door de ogen van bewoners

De afgelopen zes jaar hebben we jaarlijks op Burendag - 25 september - een Open azc dag georganiseerd. Open azc dag is een gezamenlijk initiatief van VluchtelingenWerk Nederland, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (coa) en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Omdat Burendag een dag is waarop je gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt, grijpen wij dit moment graag aan om aandacht te vragen voor de (bewoners van het) asielzoekerscentra.

Online activiteiten 

Vanwege het coronavirus is het helaas niet mogelijk om een fysieke Open azc dag te organiseren. Om je toch een inkijkje te geven in het leven op een azc, organiseert VluchtelingenWerk in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het ministerie van Justitie en Veiligheid een aantal online activiteiten. Zo is er vanaf zaterdag 25 september de film 'Azc in beeld' online te zien. Hierin delen azc-bewoners hun ervaringen en gaan ze in gesprek met buurtbewoners. Op dezelfde website vind je ook vlogs van azc-bewoners en wordt er een krant gepubliceerd die de bewoners in het azc hebben gemaakt.

Persoonlijke verhalen

Wil je alvast wat persoonlijke verhalen over het leven op een azc lezen? 

Wat houdt Open azc dag in?

Tijdens de landelijke Open azc dag openen alle opvangcentra van het COA normaal gesproken de deuren zodat publiek, bedrijven en relaties een kijkje kunnen nemen in het azc in de buurt. Tijdens de open dag kun je dan vluchtelingen ontmoeten, deelnemen aan een rondleiding en het leven in een azc ervaren. Ook proef je lekkere hapjes uit diverse landen of kun je meedoen met een workshop. Daarnaast kun je kennismaken en vragen stellen aan medewerkers van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de opvang en begeleiding en toelating van vluchtelingen. Ieder asielzoekerscentrum heeft zijn eigen programma. Het doel van de dag is het vergroten van het draagvlak voor vluchtelingen door ontmoeting tussen de azc-bewoners en Nederlanders. Uiteraard hopen we je in 2022 wel weer te kunnen ontvangen in een van de azc’s tijdens de landelijke Open azc dag.

Noodopvanglocaties Afghaanse vluchtelingen

Het ministerie van Defensie stelt locaties beschikbaar voor de tijdelijke noodopvang van evacués uit Afghanistan. Er zijn inmiddels locaties geopend in Zoutkamp, Zeist, Harskamp, Heumenoord en Amsterdam. Het COA richt de noodopvanglocaties in en zorgt samen met VluchtelingenWerk voor de opvang en begeleiding van de Afghaanse vluchtelingen.

Open azc dagen in voorgaande jaren

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: