Wij "feliciteren" de Tweede Kamer met drie jaar EU-Turkijedeal

De EU-Turkijedeal had een oplossing moeten bieden voor de verdrinkingsdoden op de Middellandse Zee. De afspraak tussen Europa en Turkije faalt echter aan alle kanten en mondde uit in een nog grotere humanitaire ramp. Een diep triest jubileum.

Verjaardagskaart overhandigd

We "feliciteerden" op 27 maart 2019 Kamerleden Attje Kuiken (PvdA), Laura Bromet (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP) met het jubileum van de EU-Turkijedeal. Samen met de bijna 10.000 ondertekenaars die op de "verjaardagskaart" staan, wijzen we de Kamerleden op de schrijnende gevolgen van de EU-Turkijedeal. De Kamerleden bespraken de deal en eventuele alternatieven met Ahmad en Aya, gevlucht uit Syrië, en onze experts.

Onze oproep:

  • Maak een einde aan de humanitaire ramp op de Griekse eilanden.
  • Stop met het uitbesteden van vluchtelingenbescherming aan onveilige landen.
  • Maak duidelijke afspraken over het verdelen van de verantwoordelijkheid in Europa.
  • Verbeter de situatie voor vluchtelingen in Turkije.

Wat is de EU-Turkijedeal?

In 2016 presenteerde Europa de EU-Turkijedeal als oplossing voor de verdrinkingsdoden op de Middellandse Zee. Basis van het plan was het terugsturen van alle vluchtelingen die vanuit Turkije aankwamen op de Griekse eilanden. Voor elke teruggestuurde vluchteling zou Europa bescherming bieden aan één Syrische vluchteling uit Turkije. In ruil kreeg Turkije enorme bedragen voor de opvang. 

Een diep triest jubileum

De deal bestaat in maart drie jaar en faalt aan alle kanten. Omdat het terugsturen van vluchtelingen zonder eerlijk proces werd verboden door Griekse rechters en omdat het gebrekkige Griekse asielsysteem de asielaanvragen niet aan kan, worden er amper vluchtelingen teruggestuurd naar Turkije. Daardoor zitten er duizenden muurvast op de Griekse eilanden en nemen Europese lidstaten ook amper vluchtelingen op uit Turkije. Ondertussen blijven mensen verdrinken op de Middellandse Zee, vorig jaar vielen er tweeduizend doden. Het aantal slachtoffers tussen Turkije en Griekenland daalde, maar mensen zoeken gevaarlijkere routes. Zo steeg het aantal doden tussen Libië en Europa.

Wat doet VluchtelingenWerk?

VluchtelingenWerk doet constant onderzoek naar de uitwerking van de deal. Ook delen we onze kennis met vluchtelingen, vrijwilligers en partnerorganisaties op de Griekse eilanden. We melden onze bevindingen gevraagd en ongevraagd aan de Tweede kamer. Met deze actie roepen wij de Nederlandse politiek opnieuw op om niet weg te kijken van het leed dat de EU-Turkijedeal veroorzaakt.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: