Samenspel – creatief project voor kinderen

Onzekerheid over je toekomst, ouders die bang en getraumatiseerd zijn, geen privacy: het is niet altijd makkelijk om gewoon kind te zijn als je in een asielzoekerscentrum woont. Samenspel richt zich op muziek en creativiteit en biedt kinderen van vluchtelingen een kans om even te ontsnappen aan hun zorgen. Het project versterkt hun zelfvertrouwen en brengt hen in contact met kinderen van reguliere basisscholen.
placeholder

Muziek en ontmoeting

In dit project vergeten kinderen voor heel eventjes hun zorgen. We laten de kinderen genieten van muziek en creativiteit en dragen bij aan ontwikkeling op creatief en muzikaal gebied.

Ontmoetingslessen

Kinderen leren elkaar kennen door ontmoetingslessen die we bieden tijdens creatieve workshops. We hebben een team van vrijwilligers die de kinderen begeleiden, samen met de klassendocenten. Voor deze ontmoetingen brengen wij kinderen die wonen in een asielzoekerscentrum in contact met kinderen van het reguliere onderwijs in de omgeving.

Zij maken kennis met elkaar en gaan samenwerken in creatieve workshops. Dit is natuurlijk voor beide partijen een belangrijk onderdeel van integreren in de samenleving. Door samen bezig te zijn ervaren kinderen dat elk kind dromen heeft, waar je ook vandaan komt of geboren bent. De overeenkomsten worden opgemerkt in plaats van de verschillen. Hierdoor hebben we bij voorgaande projectperiodes ervaren dat er vriendschappen ontstaan en de afstand verdwijnt.

In de flyer met lesbeschrijving Samenspel lees je meer over de ontmoetingslessen.

Meedoe-concerten

In 2023 organiseren we weer een tweetal Meedoen-concerten. Kinderen ervaren waar op muzikaal gebied hun talent ligt: een muzikale ontdekkingstocht! Ervaren muziekdocenten bereiden de kinderen voor op deze concerten door van tevoren in de lessen bijvoorbeeld te zingen en te dansen. In het zuiden van Nederland voeren we het Meedoen-concert uit in samenwerking met Philharmonie Zuid Nederland voor Expeditie Orkest. Deze uitvoering vindt plaats in juni 2023. Voor het Noorden van Nederland vindt de uitvoering ‘de kleine Neptunus’ plaats in november in samenwerking met het PHION (Orkest van Gelderland & Overijssel). Voor de kinderen een geweldige ervaring: vanaf de eerste voorbereidingsles tot aan uiteindelijk het vol trots staan met je hele klas in een groot theater zingen en dansen!

Image 1
Image 2
Image 3

Kinderen oefenen in de klas en in het asielzoekerscentrum. Uiteindelijk doen ze mee aan een écht concert met een (symfonie)orkest

Doe je ook mee?

Wil jij je ook inzetten voor deze creatieve ontmoetingen?

Even de wereld om je heen vergeten

VluchtelingenWerk heeft al een aantal jaren ervaring met creatieve activiteiten en meedoe-concerten voor vluchtelingenkinderen. Deze activiteiten hebben inmiddels heel veel vluchtelingenkinderen in de basisischoolleeftijd bereikt. We voeren deze activiteiten uit met steun van diverse fondsen. Eerder is BROER samen met het Oost Gelders Jeugd Orkest uitgevoerd met een bijdrage van het Bernhard Cultuurfonds. We zien het zelfvertrouwen groeien, de kinderen hebben kennis gemaakt met elkaar en met (klassieke) muziek en hebben genoten en gestraald bij de concerten. De kinderen konden ‘even de wereld om hen heen vergeten’.

Door het opnieuw organiseren van deze creatieve activiteiten en meedoe-concerten voor vluchtelingkinderen kan zowel het feit dat kinderen lijden onder de slechte leefomstandigheden in de opvanglocaties als het feit dat Nederlandse kinderen vaker dan gewenst negatief denken over de opvang van vluchtelingen worden aangepakt.

placeholder

“Deze dag is een welkome afleiding voor mijn kinderen. Zij hebben het zwaar. Vooral omdat mijn vrouw met twee van onze andere kinderen achtergebleven is in Aleppo. Wij missen ze erg, maar nu kunnen we straks wel iets leuks vertellen”.

Ahmed uit Syrië, geniet van het optreden van zijn dochters Jayla (9) en Hazar (8)

Contact en samenwerking

Vragen over dit project? Neem contact op! samenspel@vluchtelingenwerk.nl

Vrijwilliger worden? Bekijk de flyer met de mogelijkheden.

Het project wordt gefinancierd door VluchtelingenWerk Nederland. In dit project werken we samen met o.a. het COA, Stichting de Vrolijkheid, betrokken muziekdocenten, diverse scholen voor zowel AZC/NT2 en regulier onderwijs. Het Orkest van Gelderland & Overijssel en Philharmonie Zuid Nederland. Verschillende gemeenten en natuurlijk verschillende locaties van vluchtelingenwerk.