Schenken met belastingvoordeel

Doneren kan ook belastingvrij via een periodieke schenking of een notariële akte. Afhankelijk van je inkomen, krijg je namelijk tot 52 procent van je gift terug via de Belastingdienst. Als je dat wilt, kun je dit geld ten goede laten komen aan VluchtelingenWerk.

Met jouw steun geef je vluchtelingen een kans op een leven in veiligheid. Een leven zonder angst om vervolgd te worden voor geloof, afkomst of politieke overtuiging. Door je steun voor minimaal vijf jaar vast te leggen, maak je langlopende projecten mogelijk en geef je VluchtelingenWerk Nederland de zekerheid dat we ook in de toekomst voor vluchtelingen kunnen blijven opkomen. Lees hieronder meer over doneren met belastingvoordeel.

 • De voordelen op een rij
  • Je kunt meer bijdragen zonder dat het je extra geld kost;
  • Je maakt langlopende projecten mogelijk;
  • Sinds 1 januari 2014 is geen tussenkomst van een notaris meer nodig, het is dus zo geregeld.
 • Een rekenvoorbeeld

  Een rekenvoorbeeld bij een inkomstenbelastingtarief van 42 procent:
   

    Zonder overeenkomst Met overeenkomst of akte
  Jaarlijkse schenking € 120 € 206
  Teruggave belasting € 0 € 86
  Jouw netto schenking € 120 € 120
  • Bereken de belastingaftrek van je periodieke gift op deze pagina.
 • Hoe werkt het?

  Omdat de Nederlandse overheid het geven aan erkende goede doelen wil stimuleren, kun je een gift aftrekken van de belasting. Dat kan als je minimaal vijf jaar lang wil geven. Voorheen moest dit vastgelegd worden in een notariële akte, maar sinds 1 januari 2014 is dat niet meer nodig. Je kunt simpelweg een overeenkomst voor periodiek schenken invullen en na ondertekening opsturen. Je vindt dit formulier bij 'Je belastingvrije periodieke gift regelen'. Let op: betalingen die zijn gedaan voor de datum van ondertekening van de overeenkomst worden niet meegerekend.

  Het is ook nog steeds mogelijk om de overeenkomst door een notaris op te laten stellen. Bij een minimale jaarlijkse gift van € 125 neemt VluchtelingenWerk de kosten hiervan voor haar rekening. Kijk hiervoor ook hieronder bij 'Je belastingvrije periodieke gift regelen'.

 • Je belastingvrije periodieke gift regelen

  Je kunt op twee manieren belastingvrij schenken:

  Periodieke gift

  Vul de overeenkomst voor periodiek schenken in en stuur deze na ondertekening naar ons op. Ons adres is:

  VluchtelingenWerk Nederland
  Antwoordnummer 10096
  1000 PA  Amsterdam

  Na ontvangst van de overeenkomst vullen wij onze gegevens in en sturen wij vervolgens het originele exemplaar weer terug voor je eigen administratie.

  Periodieke gift vast laten leggen door een notaris

  Hoewel het niet meer nodig is, kan het zijn dat je het liever via de notaris regelt. Je kunt nog steeds je gift met een notariële akte laten vastleggen. Bij een minimale jaarlijkse gift van € 125 betalen wij de kosten voor de notaris.

   

  Heb je nog vragen? Bel dan onze donateurservice op telefoonnummer (020) 346 72 07 of stuur ons een e-mail.

 • Meer informatie

Deel dit met anderen