Schenken met belastingvoordeel

Doneren met belastingvoordeel kan via een periodieke schenking of een notariële akte. Afhankelijk van uw inkomen, krijgt u namelijk tot 52 procent van uw gift terug via de Belastingdienst. Als u dat wilt, kunt u dit geld ten goede laten komen aan VluchtelingenWerk.

Met uw steun geeft u vluchtelingen een kans op een leven in veiligheid. Een leven zonder angst om vervolgd te worden voor geloof, afkomst of politieke overtuiging. Door uw steun voor minimaal vijf jaar vast te leggen, maakt u langlopende projecten mogelijk en geeft u VluchtelingenWerk Nederland de zekerheid dat we ook in de toekomst voor vluchtelingen kunnen blijven opkomen. 

De voordelen op een rij

  • U kunt meer bijdragen zonder dat het u extra geld kost
  • U maakt langlopende projecten mogelijk
  • Sinds 1 januari 2014 is geen tussenkomst van een notaris meer nodig, het is dus zo geregeld

Een rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld bij een inkomstenbelastingtarief van 42 procent:

  Zonder overeenkomst Met overeenkomst of akte
Jaarlijkse schenking € 120 € 206
Teruggave belasting € 0 € 86
Jouw netto schenking € 120 € 120

Hoe werkt periodiek schenken?

Omdat de Nederlandse overheid het geven aan erkende goede doelen wil stimuleren, kunt u een gift volledig aftrekken van de belasting als u met ons overeenkomt dat u minimaal vijf jaar lang gaat doneren. Let op: giften die zijn gedaan voor de datum van ondertekening van de overeenkomst mogen niet worden meegerekend.

Uw periodieke schenking regelen

U kunt op twee manieren belastingvrij schenken: de eerste manier is om het zelf te regelen en de tweede manier is om een schenkingsakte op te laten stellen door de notaris. Zelf opstellen is kosteloos, het opstellen door een notaris niet.

1. Periodieke gift zelf regelen

Sinds 1 januari 2014 is het niet meer nodig om een schenkingsakte op te laten stellen door een notaris. U kunt simpelweg een overeenkomst voor periodiek schenken (pdf) invullen en na ondertekening opsturen naar:

VluchtelingenWerk Nederland
Antwoordnummer 10096
1000 PA  Amsterdam

Na ontvangst van de overeenkomst vullen wij onze gegevens in en sturen wij vervolgens het originele exemplaar weer terug naar u voor uw eigen administratie.

2. Periodieke gift laten vastleggen door een notaris

Hoewel het niet meer nodig is, kan het zijn dat u het liever via de notaris regelt via een volmachtformulier (pdf). U kunt nog steeds uw gift met een notariële akte laten vastleggen. Bij een minimale jaarlijkse gift van € 125 betalen wij de kosten voor de notaris.

Meer informatie

Voor meer informatie over schenken met belastringvoordeel kunt u contact opnemen met onze relatiemanager Onno Yska op telefoonnummer 020 346 72 15 of stuur hem een e-mail via oyska@vluchtelingenwerk.nl. Hij staat u graag te woord en beantwoordt uw vragen met plezier.
Voor algemene vragen over periodiek schenken kunt u terecht op Belastingdienst.nl. Of de Belastingtelefoon: 0800 0543 (gratis). Ook een notaris weet meer over schenken met belastingvoordeel.

Deel dit met anderen