Wat zijn de Kindervakantieweken?

VluchtelingenWerk organiseert sinds 1990 iedere zomer Kindervakantieweken voor honderden vluchtelingkinderen. 

Kinderen met een vluchtachtergrond kunnen een week op vakantie onder begeleiding van vrijwilligers.

De kinderen kunnen vriendjes maken en meedoen aan allerlei leuke activiteiten. Zo’n vakantiekampweek vindt plaats op een groepsaccommodatie met vakantiehuizen, tenten en kampeerplekken of vakantieboerderijen, waar volop gespeeld kan worden. Alleen in 2020 gingen deze weken vanwege corona niet door.

Welke vakantieweken organiseren we in 2021?

Voor de zomer van 2021 organiseert VluchtelingenWerk samen met Y Camps, Stichting VakantieKind, Club Adventure en Sociale Groepsvakanties zestien vakantieweken voor vluchtelingkinderen in de basisschoolleeftijd die net in een gemeente wonen. Je kan de vakantieweken vinden in onze online Kindervakantiewekengids 2021.

Wat kun je doen op vakantie?

Er is altijd wel iets leuks te doen. Zo kun je meedoen aan allerlei sporten en spelletjes, een film kijken, samen muziek maken, picknicken of zwemmen. Tussendoor is er natuurlijk ook ruimte om lekker te chillen, te niksen of gezellig te kletsen en te grappen.

Waar ga je slapen en eten?

Je slaapt in een vakantiehuisje, in een tent of in een huis voor grotere groepen vakantiegangers. Alle plekken liggen in een mooie omgeving, in het bos of op de hei. Je kunt dus veel buitenspelen, sporten of relaxen en er zijn altijd warme douches en schone wc's. Je eet met z'n allen en helpt mee met de tafel dekken en het afruimen. Ook krijg je iets extra's op vakantie, zoals een ijsje of een patatje.

Vrienden maken

In een groep zitten alleen kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar. Je bent dus altijd met leeftijdsgenootjes. De vakantie is een leuke manier om andere kinderen te ontmoeten die op andere plekken in Nederland wonen.

Begeleiding vakantieweken

Per vijf kinderen is er minimaal één begeleider. De begeleiders doen er alles aan om de kinderen en hun ouders een geweldige week te bezorgen. Vrijwilliger Mariëlle is al een paar keer mee geweest als begeleider: 'Het is ontzettend leuk om de kinderen te zien genieten. Ze kunnen hier lekker vrij buitenspelen. Het is altijd jammer als de week weer is afgelopen.'

Belangrijk om te weten

  • Er zijn aparte slaapruimtes voor jongens en meisjes, zij slapen nooit bij elkaar.
  • Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met wat je wel of niet mag eten (vegetarisch, wel of geen varkensvlees, wel of geen suiker of melk, etc).
  • Er worden iedere dag activiteiten georganiseerd.
  • Wacht niet te lang met aanmelden want de vakanties zitten al snel vol.
  • Je kunt je in 2021 alleen aanmelden als je nog op de basisschool zit, al in een huis woont en nog wordt begeleid door VluchtelingenWerk.

Vervoer

Vraag of je moeder of vader of jullie contactpersoon of begeleider je weg wilt brengen naar de kampaccommodatie. En vraag ook of ze je weer op willen halen. De kosten voor de reis kan je via je begeleider van VluchtelingenWerk terugkrijgen.

Kosten

Iedere deelnemer van een kindervakantieweek betaalt een eigen bijdrage van €20,- per kind. Na inschrijving ontvang je een rekening die je betaalt of je betaalt meteen tijdens de inschrijving. De kosten voor de benzine of voor het bus- en treinkaartje naar de vakantie kun je soms terugvragen aan VluchtelingenWerk in jouw regio. Je moet dan je vervoerkaartjes bewaren voor de declaratie.

Vakantieweken: informatie in 6 talen

Algemene informatie over de kindervakantieweken is in veel voorkomende talen vertaald, klik hieronder op een van de folders.

Let op! De meeste informatie in de folders klopt, maar dit jaar (2021) organiseren we alleen vakantieweken voor kinderen in de basisschool-leeftijd die in een gemeente wonen. In 2022 organiseren we weer vakantieweken voor jongeren, voor gezinnen en voor kinderen in het azc.

 

Een impressie van de Kindervakantieweken: bekijk de film

De elfjarige Mohammednour genoot vorige zomer tijdens de Kindervakantieweken. 'Thuis heb ik niet zoveel vrienden, maar hier heb ik er wel achttien!'

VluchtelingenWerk Nederland

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: