Kindervakantieweken in 2019

Vakanties voor kinderen, jongeren en gezinnen

Wil je in juli of augustus 2019 ook een weekje op vakantie? Lekker buitenspelen en samen leuke dingen doen? Het programma voor het seizoen 2019 staat rond eind maart 2019 weer online. Er komen vakanties voor kinderen, jongeren en voor eenoudergezinnen. Aanmelden kan straks via jouw contactpersoon bij VluchtelingenWerk. Bekijk hieronder vast een impressie van de kindervakantieweken.

Wat kun je doen op vakantie?

Er is altijd wel iets leuks te doen. Zo kun je meedoen aan allerlei sporten en spelletjes, film kijken, muziek maken, picknicken of zwemmen. Tussendoor is er ook altijd ruimte om lekker te chillen, te niksen of gezellig te kletsen en te grappen.

Waar ga je slapen en eten?

Je slaapt in een vakantiehuisje, in een tent of in een grote vakantieboerderij. Alle plekken liggen in het bos, op de hei of een andere mooie omgeving. Je kunt dus veel buitenspelen, sporten of relaxen. Er zijn altijd warme douches en schone wc's. Je eet met z'n allen en helpt mee met tafeldekken en afruimen. Ook krijg je iets extra's of iets lekkers op vakantie, zoals een ijsje of een patatje.

Soorten vakanties

Je kunt kiezen uit verschillende soorten vakanties. Zo is er een kindercampingvakantie, een chillvakantie, een zeilvakantie en een speciale meidenweek. In een groep zitten alleen kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar, je bent dus altijd met leeftijdsgenootjes. Het is een leuke manier om andere kinderen, jongeren of andere ouders te ontmoeten.

Begeleiding vakantieweken

Per vijf kinderen is er minimaal één begeleider. De begeleiders doen er alles aan om de kinderen en hun ouders een geweldige week te bezorgen. Vrijwilliger Mariëlle is al een paar keer mee geweest als begeleider: 'Het is ontzettend leuk om de kinderen te zien genieten. Ze kunnen hier lekker vrij buitenspelen. Het is altijd jammer als de week weer is afgelopen.'

 • Belangrijk om te weten
  • Er zijn aparte slaapruimtes voor jongens en meisjes en ook voor mannen en vrouwen. Meisjes en jongens slapen nooit bij elkaar. Op de gezinsvakanties hebben gezinnen een eigen kamer.
  • Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met wat je wel of niet mag eten (vegetarisch, wel of geen varkensvlees, wel of geen suiker of melk, enzovoorts).
  • Wacht niet te lang met aanmelden want de vakanties zitten al snel vol.
  • De eenoudervakanties zijn voor alleenstaande moeders en vaders met kinderen in de basisschoolleeftijd (t/m 12 jaar). Oudere kinderen en jongeren kunnen met de jongerenvakanties mee.
  • Je kunt je aanmelden als je in een azc woont of als je een eigen huis hebt, maar nog wel wordt begeleid door VluchtelingenWerk. Verder ben je door je financiële situatie niet in staat om zelf een vakantie te betalen.
  • Je kunt alleen aan vakanties deelnemen als je uit de provincie of regio komt die bij een vakantieweek genoemd staat.
 • Vervoer en eigen bijdrage

  Vervoer 

  Het is de bedoeling dat je een vakantie uitkiest die voor deelnemers uit jouw provincie bestemd is. Je kunt met de bus of de trein naar je vakantiebestemming. Vraag jouw contactpersoon of hij of zij je kan helpen met de planning van de reis of misschien kan iemand je wel wegbrengen en ophalen. Voor de eenoudergezinnen wordt vervoer per taxibusje georganiseerd. Meestal word je van thuis opgehaald. Ongeveer een week voor de vakantie krijg je van je contactpersoon te horen waar en hoe laat je klaar moet staan.

  Kosten 

  • Iedere deelnemer van een kinder-­ of jongerenweek betaalt een eigen bijdrage van € 20 per persoon of € 10 per persoon als je op een gezinslocatie woont, met een maximum van € 35 voor kinderen uit één gezin. De eenoudergezinnen betalen maximaal € 35 per gezin, ongeacht het aantal kinderen. Na inschrijving ontvang je een rekening.
  • De kosten voor het bus- en treinkaartje naar de vakantie kun je soms terugvragen aan VluchtelingenWerk in jouw regio. Je moet dan wel je kaartjes bewaren voor de declaratie.
 • Vakantieweken 2019: informatie in 6 talen

  Algemene informatie over de kindervakantieweken is ook in enkele veel voorkomende talen vertaald. Deze vertalingen vind je hieronder:

 • Een mooi impressie-filmpje over de vakantieweken in verschillende talen

  Nederlands:

  Mehrnoesh ging als kind mee en is nu vrijwillig begeleider. Ze vertelt waarom de vakanties zo belangrijk zijn. 'De kinderen kunnen even alles even vergeten. Gedurende de week bloeien ze helemaal op.' Bekijk het hele filmpje (2:38):

  De Kindervakantieweken van VluchtelingenWerk Nederland

  English:

  As a child Mehrnoesh already went to the Kindervakantieweken. Now she joins as a volunteer. In the video she tells about how important the holidays are. 'The children can forget everything for a while. You can see how they change and grow during the week.' Watch the whole video (2:38):

  Kindervakantieweken - VluchtelingenWerk Nederland Engels

  Arabisch:

   

  Kindervakantieweken van VluchtelingenWerk - Arabisch

  Tigrinya:

   

  Kindervakantieweken van VluchtelingenWerk Nederland Tigrinya

   

Deel dit met anderen