Wat zijn de Kindervakantieweken?

Vanwege corona kunnen we dit jaar geen vakantieweken voor vluchtelingkinderen organiseren in juli en augustus 2020. We hopen natuurlijk in 2021 al die kinderen gewoon weer een prachtige vakantieweek te kunnen bezorgen.

Wat kun je doen op vakantie?

Er is altijd wel iets leuks te doen. Zo kun je meedoen aan allerlei sporten en spelletjes, een film kijken, samen muziek maken, picknicken of zwemmen. Tussendoor is er natuurlijk ook ruimte om lekker te chillen, te niksen of gezellig te kletsen en te grappen.

Waar ga je slapen en eten?

Je slaapt in een vakantiehuisje, in een tent of in een huis voor grotere groepen vakantiegangers. Alle plekken liggen in een mooie omgeving, in het bos op op de hei. Je kunt dus veel buitenspelen, sporten of relaxen en er zijn altijd warme douches en schone wc's. Je eet met z'n allen en helpt mee met de tafel dekken en het afruimen. Ook krijg je iets extra's op vakantie, zoals een ijsje of een patatje.

Soorten vakanties

Je kunt kiezen uit verschillende soorten vakanties. Zo is er bijvoorbeeld een kindercampingvakantie, een chillvakantie of een speciale meidenweek. In een groep zitten alleen kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar. Je bent dus altijd met leeftijdsgenootjes. De vakantie is een leuke manier om andere kinderen, jongeren of - in het geval van de eenoudervakanties - andere ouders te ontmoeten.

Begeleiding vakantieweken

Per vijf kinderen is er minimaal één begeleider. De begeleiders doen er alles aan om de kinderen en hun ouders een geweldige week te bezorgen. Vrijwilliger Mariëlle is al een paar keer mee geweest als begeleider: 'Het is ontzettend leuk om de kinderen te zien genieten. Ze kunnen hier lekker vrij buitenspelen. Het is altijd jammer als de week weer is afgelopen.'

 • Belangrijk om te weten
  • Er zijn aparte slaapruimtes voor jongens en meisjes en ook voor mannen en vrouwen. Meisjes en jongens slapen nooit bij elkaar. Op de gezinsvakanties hebben gezinnen een eigen kamer.
  • Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met wat je wel of niet mag eten (vegetarisch, wel of geen varkensvlees, wel of geen suiker of melk, enzovoorts).
  • Tijdens de kinder- en jeugdvakanties worden er iedere dag activiteiten georganiseerd.
  • Wacht niet te lang met aanmelden want de vakanties zitten al snel vol.
  • De eenoudervakanties zijn voor alleenstaande moeders en vaders met kinderen in de basisschoolleeftijd (t/m 12 jaar). Oudere kinderen en jongeren kunnen met de jongerenvakanties mee.
  • Je kunt je aanmelden als je in een azc woont of als je een eigen huis hebt, maar nog wel wordt begeleid door VluchtelingenWerk.
  • Je kunt alleen aan vakanties deelnemen als je uit de provincie of regio komt die bij een vakantieweek genoemd staat.
 • Vervoer en eigen bijdrage

  Vervoer 

  Het is de bedoeling dat je een vakantie uitkiest die voor deelnemers uit jouw provincie bestemd is. Je kunt met de bus of de trein naar je vakantiebestemming. Vraag jouw contactpersoon of hij of zij je kan helpen met de planning van de reis of misschien kan iemand je wel wegbrengen en ophalen. Voor de eenoudergezinnen wordt vervoer per taxibusje georganiseerd. Meestal worden jullie thuis opgehaald. Ongeveer een week voor de vakantie krijg je van je contactpersoon te horen waar en hoe laat je klaar moet staan.

  Kosten 

  • Iedere deelnemer van een kinder-­ of jongerenweek betaalt een eigen bijdrage van € 20 per persoon of € 10 per persoon als je op een gezinslocatie woont. Het maximum bedrag van de eigen bijdrage is € 35 samen, wanneer er twee kinderen uit één gezin op vakantie gaan. De eenoudergezinnen betalen maximaal € 35 per gezin, ongeacht het aantal kinderen. Na inschrijving ontvang je een rekening die je betaalt of je betaalt meteen tijdens de inschrijving.
  • De kosten voor het bus- en treinkaartje naar de vakantie kun je soms terugvragen aan VluchtelingenWerk in jouw regio. Je moet dan wel je vervoerkaartjes bewaren voor de declaratie.
 • Vakantieweken: informatie in 6 talen

  Algemene informatie over de kindervakantieweken is ook in enkele veel voorkomende talen vertaald. Deze vertalingen vind je hieronder:

 • Een impressie van de Kindervakantieweken: bekijk de film

  De elfjarige Mohammednour genoot vorige zomer tijdens de Kindervakantieweken. 'Thuis heb ik niet zoveel vrienden, maar hier heb ik er wel achttien!'

  VluchtelingenWerk Nederland

   

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: