Gezinshereniging op Schiphol

VluchtelingenWerk helpt bij gezinshereniging

Vluchtelingen die door hun vlucht gescheiden zijn geraakt van hun gezin, hebben recht op gezinshereniging. Maar zij krijgen geen advocaat in deze ingewikkelde procedure, die soms wel jaren kan duren. Daarom begeleiden wij de gezinnen hierbij. 

Wat doen onze vrijwilligers voor gezinsherenigers?

Onze vrijwilligers staan vluchtelingen bij gedurende het hele traject: van aanvraag tot hereniging met hun gezin op Schiphol. Dit is wat ze onder andere doen:

  • uitleg geven over de procedure van gezinshereniging
  • helpen bij het aanvragen van een visum waarmee ze naar Nederland kunnen komen (dit visum heet officieel een 'machtiging tot voorlopig verblijf', mvv)
  • een advocaat benaderen als zo'n mvv-aanvraag wordt afgewezen
  • contact onderhouden met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
  • samen met de vluchtelingen vragen beantwoorden van de IND, en afspraken maken over het opsturen van documenten uit het land van herkomst naar Nederland
  • overleggen met de vluchteling welke reisroute de gezinsleden moeten volgen naar de ambassade (meestal in een naburig land) en vandaar naar Nederland
  • contact zoeken met de ambassade voor een afspraak voor de gezinsleden

Breng verscheurde gezinnen weer samen

Vluchten is levensgevaarlijk. Daarom moeten vluchtelingen vaak noodgedwongen hun gezin achterlaten. Maar de zorgen over de veiligheid van achtergebleven gezinsleden blijven. Zolang zij nog gevaar lopen, is het onmogelijk om een nieuw leven op te bouwen. Deze winter willen we samen met jou zoveel mogelijk verscheurde gezinnen weer samenbrengen. Help jij mee?

Ja, ik help mee  >>

Video over gezinshereniging

In de video zie je de hereniging van Titi uit Eritrea met haar kinderen. Na 3,5 jaar kon ze de armen van haar kinderen eindelijk weer om haar nek voelen.

Na 3,5 jaar ziet Titi eindelijk haar kinderen terug

Welke financiële ondersteuning bieden wij?

Naast praktische hulp bieden we ook financiële ondersteuning. Gezinsleden laten overkomen kost in sommige gevallen veel geld. Ons VluchtelingenFonds kan een bijdrage leveren in de kosten, bijvoorbeeld om het vliegticket te betalen. Goed om te weten: onze donateurs maken dit fonds mogelijk.

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in gezinshereniging en andere onderwerpen rond vluchtelingen? Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief.

Ja, ik blijf graag op de hoogte >>


Meer informatie

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: