VluchtelingenWerk begeleidt vluchtelingen naar werk

Naar een baan: lees hoe we vluchtelingen begeleiden

Als je werkt, doe je mee. Een eigen inkomen maakt je onafhankelijk, je voelt je nuttig en gewaardeerd. Dat geldt ook voor vluchtelingen. Zij willen niets liever dan aan de slag gaan. Toch is het voor hen vaak lastig om aan werk te komen. Wij helpen hen bij het vinden van een passende baan.

Een steun in de rug

Werk is een zeer belangrijk onderdeel van het integratieproces van vluchtelingen. Het doel is daarom zo snel mogelijk mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. In praktijk blijkt dit niet gemakkelijk; een achterstand in de Nederlandse taal, moeite om competenties inzichtelijk te maken en diploma's te laten waarderen, en het ontbreken van een (professioneel) netwerk bemoeilijken het vinden van een baan of stage in een vroeg stadium.

Vluchtelingen beschikken echter over veel competenties, hebben veel levenservaring en zijn zeer gemotiveerd om iets van hun leven in Nederland te maken. VluchtelingenWerk pleit daarom voor een aanbod op maat.

  • Meer lezen over de visie van VluchtelingenWerk op arbeidsparticipatie? Kijk hier.

Begeleiding door vrijwillige arbeidscoaches

Ruim 120 vrijwilligers zijn speciaal getraind om als ‘arbeidscoach’ aan de slag gegaan. Deze arbeidscoaches helpen vluchtelingen door het hele land bij het vinden van een baan of vrijwilligerswerk. Samen kijken ze eerst naar de wensen en ervaring van de vluchteling: wat deed hij of zij in het land van herkomst? Zijn de wensen van de vluchteling realistisch en welke stappen zijn nodig om dat doel te halen? De arbeidscoaches steken tijd en aandacht in het leren kennen van de vluchteling. Op die manier komen vaak talenten aan het licht die niet op het cv staan, maar voor een werkgever wel interessant kunnen zijn. 

Benieuwd naar de verhalen van arbeidscoaches en de vluchtelingen die zij begeleiden? Klik op de foto' s hieronder en lees de verhalen. 

Projecten voor vluchtelingen & werk

Regelmatig hebben we projecten waarin we vluchtelingen begeleiden naar of op de arbeidsmarkt. Een greep uit onze werk-gerelateerde projecten:

  • Met het project Vluchtelingen Investeren in Participeren (VIP) bereidt VluchtelingenWerk 1500 vluchtelingen voor op werk. Dat doen we samen met werkgevers, opleiders en de lokale overheid. Daartoe trainen we 400 vrijwilligers als arbeidscoach. En we werken aan een duurzame regionale samenwerking met partners als werkgevers, opleiders en lokale overheid. Lees meer >>
  • Al jarenlang is er een samenwerking met ManpowerGroup waarin projecten worden opgezet. Dit om de instroom van kandidaten in banen te bevorderen. Zo is in 2015 gestart met het project Tolk in Opleiding. Vluchtelingen worden opgeleid tot Zelfstandig Tolk. Mooie resultaten zorgen ervoor dat er inmiddels een vierde groep gestart is. Daarnaast is er een gemeenschappelijke consultant van VluchtelingenWerk en ManpowerGroup. Zij probeert een brug te slaan tussen banen en kandidaten. Dit kan bijvoorbeeld door het opstarten van trajecten die leiden tot werk. Lees meer >>

Een vluchteling in dienst nemen?

Vluchtelingen willen niets liever dan snel aan het werk gaan. Daar moeten zij wel de kans voor krijgen. Het in dienst nemen van vluchtelingen kan extra begeleiding met zich meebrengen, maar geeft je bedrijf ook zoveel terug! Meer weten over het in dienst nemen van vluchtelingen en de (subsidie)regelingen? Ga dan naar onze speciale pagina voor werkgevers.

Deel dit met anderen