Nederlands leren: lees hoe we vluchtelingen begeleiden

Alles begint met taal. Je netwerk uitbreiden, een studie volgen of een baan vinden: het kan pas wanneer je de taal spreekt én begrijpt. Onze vrijwilligers zetten zich in om vluchtelingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Nederlandse taal.

Inburgeren

Vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning in Nederland zijn verplicht om in te burgeren. Je voldoet hieraan als je binnen drie jaar het inburgeringsexamen behaalt. Als een vluchteling een MBO-, HBO- of WO-opleiding wil volgen, moet hij of zij het Nederlands op een hoger niveau leren en slagen voor het staatsexamen NT2 I of II.

Inburgeringscursussen

VluchtelingenWerk verzorgt ook alfabetiserings- en inburgeringscursussen om vluchtelingen passend onderwijs te geven en te helpen met de Nederlandse taal. Kijk op de website van jouw regio om te zien wat voor cursussen zij op dit moment aanbieden.

Nederlands oefenen met een taalcoach

Een taalcoach is een vrijwilliger die een vluchteling helpt bij het oefenen van de Nederlandse taal in de praktijk. Vrijwillige taalcoaches worden meestal voor minimaal een half jaar aan een vluchteling gekoppeld. Door samen op pad te gaan naar bijvoorbeeld de markt of een museum, de krant te lezen en te praten over interesses leren de vluchtelingen snel meer over Nederland.

  • Meer weten over onze taalcoaches en de vluchtelingen die zij begeleiden? Klik op de foto's en lees hun verhalen!

Projecten voor taalverbetering 

Regelmatig lopen er projecten om de taal van vluchtelingen te bevorderen. Kijk op de website van jouw regio om te zien welke projecten er op dit moment zijn. Voorbeelden van (afgeronde) taalprojecten kun je hier vinden.

Filmpje van taalcoach Ageeth en Mathius

Bekijk hieronder een mooi filmpje (48 seconden) over het werk van taalcoach Ageeth die Mathius helpt bij het leren en oefenen van de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld door samen naar de markt te gaan.

Nederlands leren in de praktijk

Deel dit met anderen