Vluchteling heeft een eigen naaiatelier

Een vluchteling in dienst nemen

Vluchtelingen willen niets liever dan snel aan het werk en volwaardig meedraaien in de maatschappij. Bied jij vluchtelingen een kans binnen jouw bedrijf? Lees dan meer over de voorwaarden én voordelen.

Toekomstperspectief

Talent vindt zijn weg wel, denk je misschien als werkgever. Helaas laat de praktijk zien dat vluchtelingen een grote achterstand hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij spreken de taal nog niet voldoende, hebben geen relevant netwerk en vaak ontbreken de juiste diploma's. Toch compenseren hun enorme motivatie, potentie en doorzettingsvermogen de achterstandspositie op de arbeidsmarkt. Wat zij nodig hebben is een kans en werkgevers die de deuren van van hun bedrijf willen openzetten. Zoals werkgever Germen onlangs deed voor de Syrische Rzkallah:

 

 • Praktische informatie voor werkgevers

  Een vluchteling met een verblijfsvergunning (statushouder) mag werken en heeft dezelfde rechten en plichten als een Nederlander op de arbeidsmarkt. Werk kan zijn in loondienst, als zelfstandig ondernemer, bij een werkervaringsplek, een stage of vrijwilligerswerk. Soms wonen vluchtelingen met een verblijfsvergunning langer op het asielzoekerscentrum (azc), omdat zij nog wachten op huisvesting in de gemeente. Ook zij mogen werken. Asielzoekers mogen werken onder bepaalde voorwaarden. In dit stappenschema en zie je eenvoudig of je iemand in dienst mag nemen. Onderaan deze pagina vind je meer praktische informatie over het in dienst nemen van een vluchteling of asielzoeker.

  Meerdere opties voor werk

  Natuurlijk is betaald werk het uiteindelijke doel. Maar dat is niet altijd meteen mogelijk. Je kunt vluchtelingen ook helpen door hen werkervaring op te laten doen. Dat kan op een werkervaringsplek of bij een stage. Of met een meeloopdag om te zien of de verwachtingen die iemand heeft van bepaald werk kloppen. Biedt jouw organisatie vrijwilligersplekken? Ook vrijwilligerswerk heeft meerwaarde. Bijvoorbeeld bij het leren van de taal en de uitbreiding van hun netwerk. Zie de handige links onderaan deze pagina voor meer informatie en directe contactgegevens van onze collega's.

  De voordelen?

  Een vluchteling in dienst nemen kan jouw organisatie veel opleveren. Voldoening, maatschappelijk verantwoord ondernemen of het beter aansluiten bij bepaalde klantgroepen. Dit zijn voorbeelden van voordelen die werkgevers noemen die inclusief ondernemen. Je leest er meer over in de AWVN-brochure 'Verschil smaakt naar meer'. Wanneer je een vluchteling in dienst neemt, kom je mogelijk in aanmerking voor diverse fiscale voordelen en (subsidie)regelingen. Download onderstaande handreiking en lees alles over de verschillende regelingen.

  Lees de volledige handreiking voor werkgevers >>

   

 • Contactgegevens

  Ben je benieuwd hoe we kunnen helpen? Neem contact op met de contactpersoon van de regionale stichting bij jou in de buurt:

  Voor regio-overstijgende vragen:

  Landelijk Bureau - Radboud Fransen | rfransen@vluchtelingenwerk.nl, 06 51038510 en Gatra Peshtaz gpeshtaz@vluchtelingenwerk.nl, 06 100 22 78

  Refugee Talent Hub

  Heb je een vacature en ben je direct op zoek naar vluchtelingen? Dan is de Refugee Talent Hub wellicht ook een interessante organisatie. Zij brengen namelijk werkgevers en vluchtelingtalenten dichter bij elkaar met betaalde banen als doel. VluchtelingenWerk is partner van de Refugee Talent Hub.

Praktische informatie

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: