Educatie over vluchtelingen

Educatie over vluchtelingen

De lespakketten van VluchtelingenWerk bieden een goede mogelijkheid om het onderwerp vluchtelingen te behandelen in de klas. Afgestemd op het juiste niveau verdiepen leerlingen zich in waarom mensen vluchten, wat precies een vluchteling is en hoe Nederland omgaat met vluchtelingen. De lesprogramma’s bieden gevarieerde werkvormen en aanknopingspunten voor discussie. Na afloop hebben de leerlingen zelf een mening gevormd over dit zeer actuele onderwerp. Het lesmateriaal is kosteloos beschikbaar.

 • Lespakket basisschool: 'Hier ben ik veilig'

  Het lesmateriaal bestaat uit twee interactieve lessen met bijbehorende opdrachten. De kinderen leren onder meer wat vluchtelingen zijn en hoe het is om als vluchteling naar Nederland te komen. Ook de meest voorkomende vooroordelen komen aan bod. Na afloop begrijpen de leerlingen waarom mensen vluchten, wanneer zij in Nederland mogen blijven en wat vluchtelingen nodig hebben om zich hier thuis te voelen.

  • Geschikt voor groep 7 en 8.
  • Bevat filmpjes en quizvragen.
  • Uit te breiden met sponsorloop of het uitnodigen van een vluchteling in de klas.
  • Leerlingen geven dit lespakket een 8,5!

   

  Download kosteloos het lespakket

  Het lespakket bestaat uit filmpjes, een powerpoint-presentatie, een docentenhandleiding en werkbladen. Het hele pakket zit in het zip-bestand dat je hieronder kunt downloaden.
  Download: Lespakket voor het primair onderwijs

   

 • Lespakket onderbouw havo/vwo

  In dit veelgebruikte lespakket leren scholieren in twee lessen onder meer waarom mensen vluchten, wat het verschil is tussen vluchtelingen en migranten en wat het betekent om als vluchteling elders een nieuw leven op te bouwen. In de eerste les komen vooroordelen aan bod en kunnen leerlingen aan de hand van bronnen zelf feiten checken. De tweede les gaat in op wat een vluchteling meemaakt tijdens de vlucht en bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

  Geactualiseerde versie (zomer 2016)

  • In te passen bij aardrijkskunde, maatschappijleer, geschiedenis
  • Keuze uit verschillende verwerkingsopdrachten
  • Uit te breiden met sponsorloop of het uitnodigen van een vluchteling in de klas.

  Download lespakket

  Het lespakket is kosteloos verkrijgbaar via Codename Future. Als je je aanmeldt, krijg je een docentenaccount. Dit geeft je toegang tot het lesmateriaal.

 • Lespakket voortgezet onderwijs, vmbo

  Wanneer ben je vluchteling en wanneer migrant? Welke vooroordelen bestaan er over vluchtelingen? In twee lessen verdiepen de leerlingen zich in het vluchtelingenvraagstuk en leren zij zich een mening te vormen over dit actuele onderwerp.

  • Geactualiseerde versie (zomer 2016)
  • In te passen bij aardrijkskunde, maatschappijleer, geschiedenis
  • Keuze uit verschillende verwerkingsopdrachten
  • Uit te breiden met sponsorloop of het uitnodigen van een vluchteling in de klas.

  Download lespakket

  Het lespakket is kosteloos verkrijgbaar via Codename Future. Als je je aanmeldt, krijg je een docentenaccount. Dit geeft je toegang tot het lesmateriaal.

 • Lespakket bovenbouw havo/vwo

  Aan de hand van dit lesmateriaal kun je in de klas de actuele discussie rondom vluchtelingen onder de loep nemen. In twee lessen leren leerlingen feiten scheiden van meningen en verdiepen ze zich in de dilemma’s rondom de opvang van vluchtelingen. Na afloop kunnen leerlingen zelf een gefundeerde mening vormen over dit actuele onderwerp. 

  • Geschikt voor 4e en 5e klas havo en vwo.
  • Sluit aan bij maatschappijleer, aardrijkskunde, geschiedenis en mentoruren.
  • Biedt verschillende individuele opdrachten.

  Download lespakket

  Het lespakket is kosteloos verkrijgbaar via Codename Future. Als je je aanmeldt, krijg je een docentenaccount. Dit geeft je toegang tot het lesmateriaal.

 • Een vluchteling in de klas

  Overal wordt óver vluchtelingen gesproken, maar met het voorlichtings- en ontmoetingsproject Bekend maakt Bemind bieden wij de mogelijkheid in gesprek te gaan mét een vluchteling. Zo geven wij hem of haar een gezicht. Onze speciaal daarvoor getrainde vrijwilligers komen in koppels, waarvan één iemand met een vluchtelingachtergrond, langs in de klas. Tijdens deze laagdrempelige bijeenkomsten delen zij feitelijke informatie over vluchtelingen, maar vooral het persoonlijke verhaal van de vluchteling staat centraal: waarom moet iemand vluchten en hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen? Tijdens de voorlichting is er veel ruimte om vragen te stellen. 

 • Sponsorloop voor scholen

  Wil je met je school of klas actie voeren voor vluchtelingen? Met het gratis sponsorlooppakket van VluchtelingenWerk Nederland organiseer je in tien simpele stappen de VluchtelingenLoop. Tijdens deze sponsorloop komen leerlingen op een speelse manier in aanraking met vluchtelingen én steunen zij het goede doel.

  Meer informatie

  Je vindt alle informatie over de Sponsorloop en hoe je het gratis materiaal kunt aanvragen op onze speciale sponsorlooppagina.

 • Onderwijs aan vluchtelingkinderen

  Lowan biedt advies en ondersteuning aan scholen (basisscholen en voortgezet onderwijs) die vluchtelingkinderen in de klas krijgen. Hun expertise varieert van onderwijsmateriaal tot het aanvragen van extra financiering of het opzetten van een onderwijsvoorziening bij een asielzoekerscentrum. Meer informatie vind je op hun website lowan.nl

 • Scholing van vrijwilligers

  Onze vrijwilligers begeleiden vluchtelingen in de praktijk van alledag. Bij hun asielprocedure en bij hun integratie in de Nederlandse samenleving. Voordat onze vrijwilligers aan de slag gaan, krijgen ze eerst een uitgebreid opleidingstraject. E-learning is een onderdeel van dit traject.

  Zelf aan de slag met e-learning?

  We bieden deze e-learning-modules nu ook aan voor anderen dan onze eigen medewerkers. We vinden het namelijk belangrijk om onze kennis te delen. Realiseer je wel dat e-learning geen vervanging is voor een volledige training.

  Benieuwd naar onze e-learning-modules?

  Ook vrijwilliger worden?

  Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Deel dit met anderen