Educatie over vluchtelingen

Educatie over vluchtelingen

De lespakketten van VluchtelingenWerk bieden een goede mogelijkheid om het onderwerp vluchtelingen te behandelen in de klas. Afgestemd op het juiste niveau verdiepen leerlingen zich in waarom mensen vluchten, wat precies een vluchteling is en hoe Nederland omgaat met vluchtelingen. 

De lesprogramma’s bieden gevarieerde werkvormen en aanknopingspunten voor discussie. Na afloop hebben de leerlingen zelf een mening gevormd over dit zeer actuele onderwerp. Het lesmateriaal is kosteloos beschikbaar.

Samen bouwen we aan de toekomst

Dankzij de hulp van onze donateurs en vrijwilligers kunnen wij vluchtelingen helpen met het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Help jij ook mee met een gift, zodat vluchtelingen kunnen bouwen aan een leven in veiligheid?

Ja, ik help ook mee!

 • Lespakket basisschool: 'Hier ben ik veilig'

  Het lesmateriaal bestaat uit twee interactieve lessen met bijbehorende opdrachten. De kinderen leren onder meer wat vluchtelingen zijn en hoe het is om als vluchteling naar Nederland te komen. Ook de meest voorkomende vooroordelen komen aan bod. Na afloop begrijpen de leerlingen waarom mensen vluchten, wanneer zij in Nederland mogen blijven en wat vluchtelingen nodig hebben om zich hier thuis te voelen.

  • Geschikt voor groep 7 en 8.
  • Bevat filmpjes en quizvragen.
  • Uit te breiden met sponsorloop of het uitnodigen van een vluchteling in de klas.
  • Leerlingen geven dit lespakket een 8,5!

  Download kosteloos het lespakket

  Het lespakket bestaat uit filmpjes, een powerpoint-presentatie, een docentenhandleiding en werkbladen. Het hele pakket zit in het zip-bestand dat je hieronder kunt downloaden.

 • Lespakket voortgezet onderwijs: 'Op de vlucht!'

  Wanneer ben je vluchteling en wanneer migrant? Welke vooroordelen bestaan er over vluchtelingen? In dit populaire, veelgebruikte lespakket leren leerlingen waarom mensen vluchten, wat het verschil is tussen vluchtelingen en migranten en wat het betekent om als vluchteling elders een nieuw leven op te bouwen. In de lessen komen vooroordelen aan bod, scheiden we feiten van meningen maar gaan we ook in op wat een vluchteling meemaakt tijdens de vlucht en bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. We verdiepen ons in het vluchtelingenvraagstuk en leren leerlingen een gefundeerde mening te vormen over dit actuele onderwerp.

  • Sluit aan bij de vakken aardrijkskunde, geschiedenis of maatschappijleer / burgerschap
  • Het lespakket is beschikbaar in drie versies: vmbo, havo/vwo onderbouw en havo/vwo bovenbouw
  • Het bestaat uit online digibordlessen, docentenhandleiding en werkbladen met verwerkingsopdrachten voor leerlingen.
  • Uit te breiden met sponsorloop of het uitnodigen van een vluchteling in de klas.

  Aanvragen lespakket

  Het lespakket is kosteloos verkrijgbaar via Codename Future. Na de aanmelding ontvang je een account voor de docentenomgeving, met daarin de digibordlessen en docentenhandleiding.

 • Lespakket mbo: 'Grenzeloos’

  Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over vluchtelingen. De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op, dat het soms moeilijk is te begrijpen wat er nu allemaal aan de hand is. Allemaal nemen we deze informatie tot ons en vormen we hier over een beeld. Maar klopt dit beeld wel? De lessen besteden aandacht aan mediawijsheid en beeldvorming. De studenten verkrijgen meer handvatten om hun mening te funderen; waarom ben je voor of tegen? Waarom vind je iets? Ze leren over de feiten en fabels rondom vluchtelingen, en gaan met elkaar in gesprek hierover.

  • Dit lesmateriaal is geschikt voor alle niveaus van het mbo
  • Het lesmateriaal bestaat uit online digibordlessen en opdrachten voor studenten in een werkboek
  • Het kan uitgebreid worden met het uitnodigen van een vluchteling in de klas

  Aanvragen lespakket

  Het lespakket is kosteloos verkrijgbaar via Codename Future. Na de aanmelding ontvang je een account voor de docentenomgeving, met daarin de digibordlessen en docentenhandleiding. De werkboeken kunnen kosteloos opgestuurd worden naar mbo-scholen.

 • Een vluchteling in de klas

  Overal wordt óver vluchtelingen gesproken, maar met het voorlichtings- en ontmoetingsproject Bekend maakt Bemind bieden wij de mogelijkheid in gesprek te gaan mét een vluchteling. Zo geven wij hem of haar een gezicht. Onze speciaal daarvoor getrainde vrijwilligers komen in koppels, waarvan één iemand met een vluchtelingachtergrond, langs in de klas. Tijdens deze laagdrempelige bijeenkomsten delen zij feitelijke informatie over vluchtelingen, maar vooral het persoonlijke verhaal van de vluchteling staat centraal: waarom moet iemand vluchten en hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen? Tijdens de voorlichting is er veel ruimte om vragen te stellen. 

 • Sponsorloop voor scholen

  Wil je met je school of klas actie voeren voor vluchtelingen? Met het gratis sponsorlooppakket van VluchtelingenWerk Nederland organiseer je in tien simpele stappen de VluchtelingenLoop. Tijdens deze sponsorloop komen leerlingen op een speelse manier in aanraking met vluchtelingen én steunen zij het goede doel.

  Meer informatie

  Je vindt alle informatie over de Sponsorloop en hoe je het gratis materiaal kunt aanvragen op onze speciale sponsorlooppagina.

Flyer 'Scholen voor vluchtelingen'

Samen met je docent en klasgenoten het nieuws bespreken is voor veel leerlingen een fijne manier om eigen ideeën te vormen over actuele gebeurtenissen. Een van de onderwerpen die de laatste jaren vaak in het nieuws voorbijkomt, is de komst van vluchtelingen naar Nederland.
We hebben in een flyer verschillende handvatten op een rijtje gezet (pdf) om dit onderwerp in de klas te behandelen, maar ook om zélf in actie te komen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Volg ons via: