Maatschappelijke begeleiding

Wanneer vluchtelingen naar hun eigen woning verhuizen, komt er ontzettend veel op hen af: verhuizen naar een onbekende stad of dorp, snel de Nederlandse taal leren en de weg vinden in een doolhof van regelgeving. Ook moeten vluchtelingen zelf een inburgeringscursus regelen en op zoek naar werk. Maatschappelijke begeleiders van vluchtelingen staan vluchtelingen bij in deze roerige periode en helpen helpen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Wat doen onze maatschappelijk begeleiders?

Vluchtelingen worden vanaf dag één bijgestaan door maatschappelijk begeleiders in hun nieuwe woonplaats. Die samenwerking begint soms al vóór het tekenen van het huurcontract. Vrijwilligers helpen vluchtelingen met alle praktische regelzaken. Denk bijvoorbeeld aan het het afsluiten van verzekeringen, het zoeken van artsen, tandartsen en scholen voor de kinderen. Maar de begeleiding gaat verder dan praktische zaken alleen. Samen met de maatschappelijk begeleider vindt de vluchteling de weg in zijn nieuwe woonplaats en in de Nederlandse samenleving. Ook wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van het sociale netwerk en de zelfredzaamheid van de vluchteling. Zodat zij sneller zelfstandig kunnen werken aan hun nieuwe toekomst.

  • Benieuwd naar onze maatschappelijk begeleiders en de vluchtelingen die zij begeleiden? Klik op de foto's en lees hun verhaal!

   

  • Benieuwd hoe een dag van een maatschappelijk begeleider eruit ziet? Bekijk dit filmpje

Waarom is hulp essentieel?

In tegenstelling tot andere ‘nieuwkomers’ kunnen vluchtelingen zich niet voorbereiden op hun vertrek naar Nederland. Ze moeten vaak halsoverkop vluchten omdat hun leven in gevaar is en hebben geen idee wat hun eindbestemming zal zijn. Wanneer ze vanuit het asielzoekerscentrum naar een eigen woning verhuizen, is alles nieuw voor hen. Ze beginnen bij nul, spreken nog geen Nederlands en hebben niet altijd familie of bekenden die hen kunnen helpen.

Complexe problemen

Onze maatschappelijk begeleiders helpen bij het voorkomen en oplossen van belemmeringen voor de inburgering en participatie van vluchtelingen. Dat gaat bijvoorbeeld om de taalbarrière. Maar veel vluchtelingen kampen met meer problemen. Denk aan het ontbreken van een sociaal netwerk waarop zij kunnen terugvallen. Ook kunnen stress, psychische problemen en zorgen om achtergebleven dierbaren een rol spelen. Net als cultuurverschillen en wantrouwen tegenover overheidsbeambten.

Voorlichting over de inburgeringsplicht

Vluchtelingen zijn, net als andere nieuwkomers, verplicht om binnen drie jaar het inburgeringsexamen te behalen. Hiervoor moeten zij zelf een passende cursus zoeken en een lening aanvragen. Voor veel vluchtelingen is het lastig om alles op tijd te regelen, omdat ze de taal niet kennen en de weg niet weten. Daarom biedt VluchtelingenWerk hen informatie over de inburgeringsverplichting en de inburgeringsaanbieders in de regio en hulp bij het aanvragen van de lening.

Deel dit met anderen